Kwetsbare landen zijn de dupe van rijke landen

– 11 augustus 2021

Kwetsbare landen zijn de dupe van rijke landen

Nieuwsbericht
11 aug 2021

Verontruste reacties over het nieuwste rapport van VN-klimaatpanel IPCC. De opwarming van de aarde kan deze eeuw veel hoger uitpakken dan de in Parijs afgesproken 1,5 graad.

Voormalig president van de Malediven en tevens ambassadeur voor het Climate Vulnerable Forum, Mohamed Nasheed, meldt dat kwetsbare landen de dupe zijn van rijke landen. “Wij betalen met onze levens voor de koolstofdioxide die door anderen is uitgestoten”, aldus Nasheed. “Onze mensen sterven in kwetsbare ontwikkelingslanden vanwege de verbranding van fossiele brandstoffen voor consumptie en economische groei in rijke landen”, reageerde hij. Nasheed noemde het zeer onrechtvaardig dat vooral ontwikkelingslanden worden bedreigd door klimaatverandering.

Dit rapport en de vele reacties sterkt ons om ons werk iedere dag meer dan ooit uit te voeren. FairClimateFund zet zich al meer dan 10 jaar in om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Wij tonen aan dat de CO₂-markt op een eerlijke en effectieve manier ten goede kan komen aan mensen die het meest getroffen worden door klimaatverandering. Degenen met de grootste CO₂-voetafdruk investeren in CO₂-reductie projecten met een grote sociale impact die voldoen aan de eisen van de Gold Standard en de Fairtrade Climate Standard.

Het is onze visie om te streven naar een eerlijke en inclusieve carbon markt: een wereld waarin degenen die het meest bijdragen aan klimaatverandering allereerst hun uitstoot reduceren en daarnaast investeren in projecten voor CO₂-reductie. Deze projecten komen ten goede aan mensen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Dus niet alleen aan de partijen die deze credits verhandelen, maar vooral aan de armste huishoudens, die hiermee toegang tot financiering voor schonere kookoplossingen krijgen en met een Fairtrade premie kunnen investeren in maatregelen op het gebied van klimaatadaptatie.

Ons doel is om vóór 2025 – samen met onze partners – schonere kookoplossingen te bieden voor een half miljoen mensen en een half miljoen bomen te planten, waarmee een miljoen ton CO₂ gereduceerd wordt.

FairClimateFund helpt u bij een eerlijke klimaatstrategie en het (Fairtrade) klimaatneutraal maken van uw bedrijfsvoering, producten en/of diensten: samen met u brengen wij de CO₂-voetafdruk van uw bedrijf in kaart. Vervolgens kijken wij welke stappen u nog meer kunt ondernemen.

Wilt u meer informatie over Fairtrade klimaatneutraal ondernemen? Neem dan gerust contact met ons op!