tsjaad – solar cookers voor
vluchtelingen

tsjaad – solar cookers voor
vluchtelingen

Sinds de oorlog in Soedan zijn meer dan 1 miljoen Soedanezen gevlucht naar buurland Tsjaad; een verdubbeling ten opzichte van begin 2023. Deze vluchtelingen verblijven soms al meer dan 15 jaar in vluchtelingenkampen in de grensregio. Koken op open vuur is één van de vele uitdagingen waar mensen mee te maken hebben.

De kampen zijn gelegen in een zeer droge regio waar weinig hout beschikbaar is. Dit zorgt voor conflicten tussen de lokale bevolking en vluchtelingen die het schaarse hout nodig hebben om te koken. Vrouwen en kinderen moeten vaak lange afstanden afleggen om hout te halen en ze worden hierbij met regelmaat lastiggevallen, aangerand, ontvoerd of komen in het ergste geval helemaal niet meer terug.

Om iets aan dit probleem te doen is in 2005 begonnen met de introductie van de CooKit Solar Cooker in zes vluchtelingenkampen. De CooKit is een solar cooker die met behulp van zonne-energie gebruikt kan worden om te koken. Door het gebruik van de CooKit hoeven vrouwen en kinderen niet meer het kamp uit om hout te halen. Dit betekent een aanzienlijke verbetering van de veiligheid van de vrouwen én een schone en gezonde rookvrije manier van koken.

FairClimateFund ondersteunt dit project sinds 2019 door de CO₂-besparing, die voortkomt uit het verminderde houtverbruik, Gold Standard te certificeren. Met de inkomsten uit de verkoop van deze certificaten ofwel CO₂-credits zorgen we ervoor dat de vrouwen in deze kampen ook in de toekomst kunnen blijven koken met de CooKit.

Project detail

PROJECT TYPE

PROJECT VERIFICATIE

SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS

DOWNLOADS

LINKS

De totale impact van het project

81

x duizend ton CO₂ gereduceerd

10

x duizend solar cookers in gebruik

45

x duizend vluchtelingen geholpen

Het project in detail

De CooKit is een solar cooker die met behulp van zonne-energie, die in overvloed aanwezig is in Tsjaad, gebruikt kan worden om te koken. De CooKit heeft een eenvoudig ontwerp en wordt gemaakt van karton en aluminiumfolie. Zonlicht wordt door het folie gereflecteerd op een zwart geverfde pan die in een hittebestendige plastic zak zit waarin de warme lucht circuleert. De CooKits worden lokaal vervaardigd in zes ateliers die verspreid zijn over de kampen. Iedere werkplaats wordt volledig gerund door zo’n 20 vrouwen. Iedere familie ontvangt 2 CooKits, een training voor het gebruik en er wordt gevraagd om een eigen bijdrage van 1000 franc (€ 1,50) te doen als vergoeding voor het werk van de vrouwen in de ateliers.

ik investeer fairtrade...

en draag bij aan betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden.

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.

Onze klanten

Verhalen uit het veld

november 8, 2023
Ons project in Tsjaad wordt momenteel geconfronteerd met de dringende behoefte aan solar cookers.
oktober 17, 2022
Een zonnestraaltje voor Soedanese vrouwen in Tsjaad.