rwanda - schoon koken met pellets

rwanda - schoon koken met pellets

In Rwanda gebruiken veel huishoudens houtskool om te koken, wat leidt tot problemen rondom gezondheid en het milieu. Ontbossing voor houtskool leidt bijvoorbeeld tot klimaatverandering en milieuproblemen zoals erosie, waar de lokale bevolking last van heeft. Koken met pellets is schoner, veiliger, sneller en goedkoper dan traditionele kookmethodes.

Veel Rwandese huishoudens in de stad gebruiken houtskool om mee koken, terwijl het schadelijk is voor de gezondheid en daarnaast duur. Het veroorzaakt luchtvervuiling binnenshuis wat leidt tot grote gezondheidsschade bij vrouwen en kinderen. Ook kost het verzamelen van brandhout veel tijd. Daarnaast veroorzaakt het gebruik van houtskool ontbossing in Rwanda, dit resulteert in erosie en aardverschuivingen die nadelige gevolgen heeft voor de lokale plattelandsbevolking. Bovendien leidt de inefficiënte productie en consumptie van houtskool tot onnodig hoge CO₂-uitstoot. Voor de productie van 1 kilo houtskool is ongeveer 8 kilo hout nodig. Pellets worden veel efficiënter geproduceerd; van ongeveer 1,5 kilo zaagsel kan 1 kilo pellets gemaakt worden. Dit is een betaalbaar alternatief dat het verschil kan maken.

Koken op pellets in Rwanda brengt veel voordelen met zich mee op het gebied van gezondheid, klimaat en milieu, sociale aspecten en de economie. Koken op pellets is schoner, sneller en goedkoper dan met houtskool. Bovendien kunnen grondstoffen voor de productie van pellets uit lokale bronnen worden gehaald. Dit stimuleert de lokale economie en vermindert de afhankelijkheid van geïmporteerde energieoplossingen. De materialen bestaan uit stoffen als hout of organische reststoffen, waardoor een circulaire oplossing ontstaat. Daarnaast worden er veel groene banen gecreëerd binnen de waardeketen van het project. Pellets bieden kansen voor ondernemers, boeren en jonge afgestudeerden – vooral vrouwen – om een nieuwe sector te betreden die kansen biedt in de binnenlandse en buitenlandse handel.

Project detail

PROJECT TYPE

PROJECT VERIFICATIE

SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS

DOWNLOADS

LINKS

De totale impact van het project

8.5

x miljoen kilo hout bespaard

11

x duizend mensen bereikt

4.3

x duizend ton CO₂ gereduceerd

Het project in detail

FairClimateFund, BioMassters Ltd., Mimi Moto, BIX Capital en TRAIDE, hebben samen het partnerschap ‘Partners in Pellets’, Dit partnerschap heeft een schoon koken-project opzet waarbij gebruik wordt gemaakt van pellets en Tier-4 gasstoves. De pellets worden gemaakt van afvalmaterialen, zoals zaagsel of andere houtachtige agrarische bijproducten en koffieschillen. De materialen worden samengeperst tot kleine cilinders. De pelletmarkt en het gebruik van schone cookstoves helpen huishoudens van diverse inkomensniveaus. Daarnaast is het gebruik van deze cookstoves gunstig voor het MKB, zoals voor kleine restaurants.

Om een bloeiend ecosysteem tot stand te brengen waarin meerdere huishoudens pellets gebruiken, zet Partners in Pellets verschillende activiteiten in. Elke partner brengt zijn eigen unieke expertise, van het produceren van pellets of cookstoves tot het geven van trainingen of het ontwikkelen van een carbon credit-methodiek.

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.

Onze klanten

Verhalen uit het veld

oktober 13, 2022
Een voorgefinancierde Carbon Credits afnameovereenkomst getekend in Rwanda.