kenia – schoon koken op biogas

kenia – schoon koken op biogas

Het gebruik van biogas verbetert levensomstandigheden en helpt de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Koken op biogas is snel en rookloos en zorgt voor gezondheidsvoordelen voor het hele gezin, in het bijzonder voor vrouwen en kinderen. Het tweede product, bio-slurry, is een zeer goede meststof die de productiviteit van gewassen verhoogt.

Koken in Kenia wordt voornamelijk gedaan op hout en houtskool. Dit resulteert in het overlijden van ruim 14.000 mensen per jaar in Kenia door luchtvervuiling veroorzaakt door koken op open vuur of traditionele kachels. Bovendien stoot het koken op open vuur veel CO₂ uit en de voorraad bos om hout en houtskool te winnen neemt snel af. Om dit te voorkomen, is koken op biogas een ideale oplossing. Biogas is een schone manier van koken die levensomstandigheden aanzienlijk verbetert en helpt de negatieve effecten van klimaatverandering te voorkomen.

Kenia was een van de eerste landen in Afrika die de biogastechnologie heeft geïmplementeerd in de vroege jaren ’50. Schaalvergroting vond echter pas plaats met de introductie van het Kenya Biogas Program in 2009. Het algemene doel is om een commercieel levensvatbare biogassector te ontwikkelen die het gebruik van huishoudelijk biogas als lokale, duurzame energiebron ondersteunt.

Het Kenya Biogas Program (KBP) wordt uitgevoerd door Africa Bioenergy Programs Ltd (ABPL). Het programma is gestart door Hivos, onder de paraplu van het Africa Biogas Partnership Programme, een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse overheid, Hivos en SNV. Hivos heeft ABPL opgericht om het Kenya Biogas Program te implementeren. In 2021 droeg Hivos de ontwikkeling en certificering van CO2-projecten in Oost-Afrika over aan ABPL. in 2022 heeft FairClimateFund dit project overgenomen van Hivos om Gold Standard carbon credits te verkopen.

Project detail

PROJECT TYPE

PROJECT VERIFICATIE

SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS

DOWNLOADS

LINKS

De totale impact van het project

379

x duizend ton CO₂ gereduceerd

18

x duizend biogasinstallaties geïnstalleerd

11

x duizend huishoudens gebruiken bio-slurry als mest

Het project in detail

Biovergisters bieden voor huishoudens met vee een manier om hun afhankelijkheid van vervuilend brandhout en dure fossiele brandstoffen te verminderen. Koken met biogas is snel en rookloos. Het verbetert de gezondheid van vooral vrouwen en kinderen. Overgebleven bio-slurry van het biogasproces is een uitstekende organische meststof die kan worden toegepast om de opbrengst van gewassen te verbeteren. Door meer groenten te verkopen is er extra inkomen voor gezinnen.

Daarnaast werpt de aanpak van het bemiddelen van samenwerkingsverbanden tussen bestaande organisaties en instellingen, maar ook van het starten van nieuwe bouwbedrijven zijn vruchten af. Sinds 2009 zijn er in Kenia meer dan 18.000 biovergisters gebouwd. Ondernemerschap wordt aangemoedigd en tot nu toe hebben bijna 100 metselaars hun eigen bedrijf opgericht.

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.

Onze klanten

Verhalen uit het veld

maart 4, 2022
Met steun van Hivos tekende het Biogas Consortium een ​​samenwerkingsovereenkomst met ons.