india – bachat project

india – bachat project

Bachat in het Hindi vertaalt naar "besparingen" en verwijst naar brandstof-, geld- en tijdbesparing, evenals het redden van het milieu en het redden van levens. Het Bachat-programma realiseert verbeteringen op het gebied van gezondheid, milieu en economie, maar bouwt ook aan klimaatbestendigheid van de plattelandsbevolking en versterkt vrouwelijk leiderschap in de SHE-scholen.

Met een bevolking van 1,3 miljard en groeiend, zal India het komende decennium het dichtstbevolkte land ter wereld worden. In India kookt een groot deel van de plattelandsbevolking nog op open vuur. De verbranding van hout is een belangrijke bron van broeikasgasemissies, ontbossing en luchtvervuiling. Deze praktijk heeft niet alleen nadelige effecten op het klimaat, maar ook op de gezondheid van mensen.

Alleen al in India sterven elk jaar meer dan een miljoen mensen, waaronder naar schatting 100.000 kinderen als gevolg van luchtvervuiling binnenshuis. India is ook een van de landen die het hardst wordt getroffen door de effecten van klimaatverandering. Veranderende weerpatronen, overstromingen en extreme droogte vormen een grote uitdaging voor de Indiase plattelandsbevolking, die voor hun levensonderhoud grotendeels afhankelijk is van kleinschalige landbouw.

Sinds 2016 zet Care India zich in om Improved cookstoves te leveren aan gezinnen in de districten Kalahandi en Kandhamal (Odisha). Dit zijn tribale gemeenschappen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van kleinschalige landbouw en het nabijgelegen bos. Sinds 2021 werkt FairClimateFund samen met Care India om de financiële duurzaamheid van het programma te waarborgen en de technologie betaalbaarder te maken door CO2-registratie.

Project detail

PROJECT TYPE

PROJECT VERIFICATIE

SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS

DOWNLOADS

Totale impact van het project

10

x duizend huishoudens met toegang tot verbeterde kookoplossingen

450

met 9000 vrouwelijke leden

30

x duizend ton CO2 gereduceerd

Het project in detail

Het project zal rechtstreeks in contact komen met 9000 vrouwen. Deze 9.000 vrouwen worden lid van 450 SHE Schools. Elk van de SHE-leden maakt kennis met de voordelen van schoon koken. De SHE School zal thema’s behandelen als schone energie en soorten brandstof en efficiëntie.

De cookstoves zijn 100% voorgefinancierd met CO2-financiering. Ze zijn beschikbaar voor de leden met een korting van 80% op de oorspronkelijke prijs. Een bijdrage van 20% wordt geïnd van SHE-leden en wordt gestort op de bankrekening van de Fairtrade CO2-coöperatie. De SHE-leden, die ook lid zijn van deze coöperatie, bepalen hoe dit geld zal worden ingezet.

Het BACHAT-programma heeft tot 2020 financiering ontvangen van de EU via het SWITCH Asia II-programma. Door CO2-registratie moet het programma op termijn zelfvoorzienend worden. De Fairtrade Climate Standard zorgt ervoor dat de begunstigden worden georganiseerd in een Fairtrade Carbon gecertificeerde coöperatie die eigenaar wordt van deze credits. De inkomsten uit carbon credits worden gebruikt om het gebruik en onderhoud van de installaties te betalen en om boeren financieel en via training te ondersteunen om te overleven in een veranderend klimaat. Overtollige inkomsten boven programmakosten en productsubsidies gaan rechtstreeks naar de coöperatie.

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.

Onze klanten

Verhalen uit het veld

mei 24, 2022
Collega's Robert en Gert bezochten het Bachat cookstove project in India.