burkina faso – birds, bees & business

burkina faso – birds, bees & business

In het zuiden van Burkina Faso zijn veel vrouwen afhankelijk van de oogst en verwerking van sheanoten, een grondstof voor voedsel maar ook voor veel verzorgingsproducten. Het leefgebied van de sheabomen verslechtert echter snel.

Klimaatverandering én druk op het land als gevolg van het gebruik van pesticiden en overbegrazing, heeft het landschap van de sheabomen aangetast. Maar ook de verwerking van sheanoten door de lokale vrouwen heeft een impact op het milieu. Met name het koken van de noten op een traditionele “drie stenen vuur” betekent dat er veel hout verbruikt wordt. Bodems zijn minder vruchtbaar geworden en meer vatbaar voor erosie door verdwijnende bomen. Dit alles heeft grote gevolgen. De mensen die er wonen zien hun oogsten, van de landbouw maar ook van sheanoten en andere gewassen, teruglopen. Voor de trekvogels, die na een lange reis in dit gebied aankomen, betekent dit dat er weinig te eten is. In het verschraalde landschap zijn minder insecten. Insecten zijn niet alleen nodig als voedsel voor de miljoenen trekvogels, maar ook voor de bestuiving van de sheabomen.

Sinds 2018 werken Vogelbescherming en Cordaid / FairClimateFund samen aan een rijk landschap voor mens en natuur in het zuiden van Burkina Faso. We planten nieuwe bomen, beschermen bestaande bomen tegen houtkap, stimuleren biodiversiteit en bevorderen duurzaam ondernemen. Dit zorgt voor meer voedsel voor mensen en vogels, meer insecten en meer opbrengsten uit landbouw en de productie van sheanoten.

Project detail

PROJECT TYPE

PROJECT VERIFICATIE

SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS

DOWNLOADS

LINKS

De impact van het project

210

x duizend ton CO₂ wordt gereduceerd

15

x duizend efficiëntere cookstoves in gebruik

75

x duizend mensen worden geholpen

Het project in detail

FairClimateFund biedt lokale vrouwen de mogelijkheid om verbeterde kooktoestellen te gebruiken. Deze zogenaamde F3PA-cookstoves zijn gemaakt van lokale materialen en verminderen het houtverbruik met 23,4% en daarmee de druk op bomen. De CO₂-reductie wordt gecertificeerd als carbon credits. Het gebruik van de cookstoves biedt echter nog meer voordelen voor de lokale vrouwen. Zij besteden minder tijd aan het verzamelen van brandhout en de leefomstandigheden verbeteren, omdat schadelijke rook wordt verminderd. Vrouwen worden getraind in het produceren en onderhouden van de cookstoves en ontvangen in ruil daarvoor een microlening waarmee ze andere inkomensgenererende activiteiten kunnen opzetten.


Ook trainen we vrouwen in een Climate Academy. Voorbeelden van activiteiten zijn het planten van verschillende bomen wat leidt tot een meer divers landschap. Dit trekt bijen en andere insecten aan, wat weer leidt tot betere bestuiving en landbouwproductie. Vrouwen zullen profiteren van een toename van de opbrengst en verkoop van sheanoten en andere (boom)producten. Hiermee bieden we toekomstige generaties van vrouwen kans op een duurzaam inkomen.

Deel deze pagina

Facebook
Twitter
LinkedIn
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.

Onze klanten

Verhalen uit het veld

februari 2, 2022
Bomen planten in Afrika is goed voor klimaat én helpt lokale vrouwen aan inkomsten.
december 6, 2021
Lees het interview met directeur FairClimateFund Neera van der Geest.
mei 27, 2021
Birds Bees and Business is het project waar mens en natuur samen komen.