webbanner-perforated-1

secrid

Case – 05 december 2019

Op weg naar een beter klimaat sinds 2009 

Over het veranderende klimaat kan de politiek nog vele jaren besluiteloos debatteren. Gelukkig hoeft het bedrijfsleven niet te wachten tot maatregelen per wet zijn geregeld. Bedrijven hebben alle vrijheid om zelf actie te ondernemen. Secrid is daar al vroeg mee begonnen.

Secrid is producent van wallets. In 2009 lanceerde Secrid de Cardprotector met de visie om mensen anders te laten kijken naar de inhoud van hun broekzak. Nu, ruim tien jaar later, zijn de wallets van Secrid een must-have en wereldwijd in meer dan 70 landen verkrijgbaar. De producten van Secrid zijn ontworpen met het oog op een lange levensduur. Daarnaast worden de producten efficiënt, lokaal en met behulp van sociale werkplaatsen geproduceerd.

Omdat de productie van leer de grootste impact heeft op milieu en natuur kijkt Secrid
naar alternatieven. Tegelijkertijd weet Secrid ook dat leer een essentieel materiaal is om een zo lang mogelijke levensduur van hun product te kunnen garanderen. Dat is waar duurzaamheid in eerste instantie om moet draaien. Daarom focust het bedrijf nu voornamelijk op het verbeteren van de leerproductie en het verminderen van afval om zo de impact op milieu en natuur te verkleinen. Aluminium heeft ook een groot aandeel in de milieu-impact van het productieproces. Secrid probeert haar ontwerpers daarom te motiveren om actief na te denken over upcycling. Hierdoor belanden er geen afgekeurde aluminium profielen meer bij het afval. Door steeds op zoek te gaan naar manieren om de productie van afval te elimineren werken ze naar een Zero Waste Supply Chain. Deze aanpak beperkt de CO2-uitstoot gedurende de hele levenscyclus van Secrid’s producten.

De overige CO₂-uitstoot van Secrid is berekend door EcoChain. Met de uitkomst dat de kosten voor een volledige compensatie van haar CO₂-productie, inclusief de productie- en distributieketen, gelijkstaan aan een kleine 0,2% van de omzet. Dit ziet Secrid als een onderdeel van de productiekosten. Precies zoals ze bereid zijn om extra te betalen voor schoon leer uit Nederland, waar de milieunormen strenger zijn dan in het goedkopere Azië. 
 
Secrid streeft ernaar om de CO2 uitstoot dusdanig te reduceren, zodat ze in 2030 maximaal 25% moeten compenseren t.o.v. van de baseline in 2019. De compensatie gebeurt in samenwerking met het FairClimateFund. Samen investeren wij in bosbouw in Peru. Een mooi project, waarbij de effecten verder gaan dan het vastleggen van CO₂ . Deze bosbouw heeft als bijwerking dat het de erosie op de berghellingen stopt en het lokale klimaat op een positieve manier beïnvloedt. Dit is gunstig voor de lokale koffieboeren en voor de lokale economie als geheel. 
  
Dit doet Secrid met terugwerkende kracht, vanaf haar start in 2009. Secrid hoopt dat zoveel mogelijk bedrijven hen hierin gaan volgen, om zo samen te werken aan een betere wereld. Voor de komende jaren heeft het bedrijf besloten: we willen niet alleen CO2-neutraal zijn, maar ook CO2-positief. Dus, meer compenseren dan we uitstoten.

Voor meer informatie: www.secrid.com

Ik compenseer Fairtrade...

en draag bij aan betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden.