Oikocredit

Oikocredit

Oikocredit investeert via FairClimateFund in biogas voor boeren in een van de meest onderontwikkelde gebieden in India, namelijk het Chickballapur-district in de deelstaat Karnataka. Met deze investering, volgens Fairtrade principes, zorgen zij dat boeren en dagloonarbeiders door middel van een biogasinstallatie toegang krijgen tot schoon koken. Dit leidt niet alleen tot CO2-reductie en inkomsten uit de verkoop van CO2-credits, maar zorgt ook voor betere levensomstandigheden. Hiermee heeft Oikocredit een geheel Fairtrade CO2-neutrale bedrijfsvoering.

Het Chickballapur-district in de deelstaat Karnataka is één van de meeste onderontwikkelde gebieden in India, waar voornamelijk dagloonarbeiders en kleine boeren leven in slechte omstandigheden. De vervuilde straten zorgen voor gezondheids- en klimaatproblemen, de omstandigheden binnen zijn amper beter te noemen doordat de traditionele oventjes, gemaakt van steen en klei die branden op kerosine en hout, veel schadelijke rook veroorzaken.

Door de investering van Oikocredit via FairClimateFund kunnen ongeveer 500 biogasinstallaties worden geplaatst die kerosine en hout voor koken en warm water vervangen door biogas. Een biogasinstallatie van 2 kubieke meter geeft voldoende gas voor een gezin van vier tot vijf mensen om dagelijks op te koken. Elk huishouden helpt met de bouw van de biogasinstallatie en stort koeienmest, organisch- en biomassa afval in de installatie. De projectontwikkeling, monitoring en het onderhoud worden lokaal uitgevoerd.

Lokale voordelen

De lokale boeren transformeren organisch afval in een duurzaam en gezonder alternatief voor hun hout- of kerosineoventjes. Hierbij besparen zij veel tijd en geld. Ze hoeven immers niet meer naar hout te zoeken, het gebruik van organisch afval is veel goedkoper dan kerosine en gezondheidsproblemen veroorzaakt door kerosinegebruik zullen dan ook minder vaak voorkomen. Tot slot is het restproduct van biogas een zeer vruchtbare mest die op het land kan worden gebruikt.

Eerlijke prijzen voor Fairtrade Carbon Credits

De CO2-reductie die wordt gerealiseerd met het koken op de biogasinstallaties wordt gecertificeerd als Fairtrade Carbon Credits die voor een eerlijke prijs worden verkocht aan bedrijven en organisaties ten behoeve van klimaatcompensatie. In de CO2-markt ontvangen lokale huishoudens doorgaans geen vergoeding voor deze carbon credits. Om dit te ondervangen, hebben Fairtrade International en Gold Standard – samen met FairClimateFund – de Fairtrade Climate Standard ontwikkeld. De credits van het biogasproject zijn Gold Standard gecertificeerd en voldoen ook aan de Fairtrade Climate Standard wat betekent dat de lokale huishoudens eigenaar zijn van de credits. Bedrijven zijn er zodoende zeker van dat de CO2-uitstoot ook daadwerkelijk gecompenseerd wordt en dat er een eerlijke prijs wordt betaald aan de gezinnen die de CO2-reductie hebben gerealiseerd in India.

Thos Gieskes, managing director Oikocredit International: “Oikocredit vindt het belangrijk om het milieu te beschermen en let daarop in al haar investeringen. Tegelijkertijd ligt het realiseren van sociale impact in het hart van alles wat we doen: we willen het leven van mensen met een laag inkomen verbeteren. Daarom passen Gold Standard Carbon Credits die bovendien Fairtrade gecertificeerd zijn uitstekend bij onze missie.”

Voor meer informatie: www.oikocredit.nl

Deel deze pagina
Facebook
Twitter
LinkedIn
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.
navdot-black-rightCreated with Sketch.