Help vluchtelingen in bloedheet Tsjaad!

Vluchtelingencrisis in Tsjaad

Tsjaad is een van de armste landen ter wereld en wordt momenteel getroffen door de grootste vluchtelingencrisis ter wereld. Het grootste deel van de vluchtelingen komt uit het door een burgeroorlog geteisterde buurland Soedan. In Tsjaad leven nu meer dan 1,8 miljoen vluchtelingen in 13 verschillende kampen. FairClimateFund is actief in twee van deze kampen en zoekt investeringen om de projectactiviteiten uit te breiden voor het groeiende aantal vluchtelingen.

"We zien veel problemen in de kampen op het gebied van milieu en energie. Woestijnvorming, klimaatverandering en een gebrek aan regels maken het lastig om natuurlijke hulpbronnen zoals bomen te beschermen. En het verzamelen van brandhout is moeilijk door de grote afstanden (tot 80 km). Oplossingen zoals solar cookers bieden vluchtelingen toegang tot duurzame energie en leiden tot een vreedzaam leven met de lokale bevolking."

Feiten op een rij

De onzichtbare ramp in Tsjaad

Volgens actuele gegevens van UNHCR zijn er in een jaar tijd maar liefst 1 miljoen vluchtelingen bij gekomen in Tsjaad: de grootste vluchtelingencrisis ter wereld. De vluchtelingen verblijven in kampen die voor 85% uit vrouwen en kinderen bestaan. Koken op open vuur is één van de vele uitdagingen waar gezinnen mee te maken hebben.

Daarnaast is Tsjaad een van de meest kwetsbare landen voor de gevolgen van klimaatverandering en gaat gebukt gaat onder extreme droogte en bloedhete temperaturen. Door de droogte moeten vrouwen en kinderen lange afstanden afleggen om hout te verzamelen voor het koken.  

Refugees Chad - Update 31 may 2024
Aantal vluchtelingen Tsjaad, update 31 mei 2024 - bron UNHCR

Wat doet FairClimateFund: schoon en veilig koken

De vluchtelingenkampen zijn gelegen in een zeer droge regio waar weinig hout beschikbaar is. Dit zorgt voor conflicten tussen de lokale bevolking en vluchtelingen die het schaarse hout nodig hebben om te koken. Vrouwen en kinderen moeten lange afstanden afleggen om hout te halen en ze worden hierbij met regelmaat lastiggevallen, aangerand, ontvoerd of komen in het ergste geval helemaal niet meer terug. 

FairClimateFund ondersteunt sinds 2019 een project in de kampen Iridimi en Touloum, wat gezinnen helpt met de aanschaf van een CooKit solar cooker. De CooKit zet zonne-energie om in warmte wat gebruikt wordt om te koken. 

Vluchtelingencrisis in Tsjaad - Solar Cooker
Vrouw in een van de vluchtelingenkampen met de CooKit Solar Cooker

Hoe kan jij helpen?

Met ons huidige project hebben we al 9.000 solar cookers uit kunnen delen. Met het toenemende aantal vluchtelingen in de kampen willen we onze schone en veilige manier van koken opschalen. Met een solar cooker hoeven vrouwen het kamp niet meer te verlaten om hout te zoeken, blijft het schaarse aantal bomen behouden en wordt CO2-uitstoot bespaard doordat er geen hout verbrand hoeft te worden om te koken.

FairClimateFund heeft als doel gesteld om 10.000 extra gezinnen te helpen. Hier hebben we jouw hulp bij nodig!

GEEF AAN TSJAAD

€25 = 1 gezin 5 jaar een solar cooker 

€100 = 4 gezinnen 5 jaar een solar cooker 

€250 = 10 gezinnen 5 jaar een solar cooker