high_quality_carbon_credits_-_helping_refugee_families_in_chad

tsjaad - solar cookers voor vluchtelingen

Sinds de oorlog in Darfur zijn meer dan 200.000 Soedanezen gevlucht naar buurland Tsjaad, een van de armste landen ter wereld. Deze vluchtelingen verblijven soms al meer dan 15 jaar in vluchtelingenkampen in de grensregio.

Koken op open vuur is één van de vele uitdagingen waar mensen mee te maken hebben. De kampen zijn gelegen in een regio die zeer droog is en waar weinig hout beschikbaar is. Dit zorgt vaak voor conflicten en vrouwen en kinderen moeten lange afstanden buiten het kamp afleggen om hout te halen wat ze kwetsbaar maakt. Ze worden met regelmaat lastiggevallen, aangerand, ontvoerd of komen in het ergste geval helemaal niet meer terug. Om iets te doen aan dit probleem te doen is er in 2005 begonnen met de introductie van solar cookers (CooKits) in zes van deze kampen. Hierdoor hoeven vrouwen niet meer het kamp uit om hout te halen wat bijdraagt aan de veiligheid en het levert tijdwinst op. Bovendien wordt minder hout verbruikt en CO₂ uitgestoten. Sinds de start van het project zijn ongeveer 40.000 vrouwen voorzien van solar cookers die zo’n 2 jaar meegaan.

Project detail

Project type
Koken
Project verificatie
Sustainable development goals
16. Vrede, veiligheid en rechtvaardigheid

De totale impact van het project

40

co2-reductie

x duizend ton CO₂ gereduceerd

7

cookers

x duizend solar cookers in gebruik

15

vluchtelingen

x duizend vluchtelingen geholpen

Het project in detail

De CooKit is een solar cooker die met behulp van zonne-energie, die in overvloed aanwezig is in Tsjaad, gebruikt kan worden om te koken. De CooKit heeft een eenvoudig ontwerp en wordt gemaakt van karton en aluminiumfolie. Zonlicht wordt door het folie gereflecteerd op een zwart geverfde pan die in een hittebestendige plastic zak zit waarin de warme lucht circuleert. De CooKits worden lokaal vervaardigd in zes ateliers die verspreid zijn over de kampen. Iedere werkplaats wordt volledig gerund door zo’n 20 vrouwen. Iedere familie ontvangt 2 Cookits, een training voor het gebruik en er wordt gevraagd om een eigen bijdrage van 1000 franc (€ 1,50) te doen als vergoeding voor het werk van de vrouwen in de ateliers.

tsjaad_map

Ik compenseer Fairtrade...

en draag bij aan betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden.

Deel deze pagina

Onze klanten

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding