Vrouw werkt met biogas installatie

india - schoon koken op biogas

Het Chikballapur district in de Indiase deelstaat Karnataka is een onderontwikkelde regio waar een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Traditioneel koken mensen binnenshuis op een open houtvuur waarbij schadelijke rook vrijkomt. Ook zijn vrouwen lang bezig met het verzamelen van brandhout.

FairClimateFund werkt sinds 2009 samen met partner ADATS om zo’n 12.000 huishoudens, die lid zijn van de lokale gemeenschapsorganisatie Bagepalli Coolie Sangha (BCS), te voorzien van een biogasinstallatie. Organisch afval (voornamelijk koeienmest) wordt in een ondergrondse unit vergist, waardoor genoeg biogas beschikbaar komt om dagelijks op te koken. Deze manier van koken vermindert CO₂-uitstoot en schadelijke rook in de keuken, ruimt organisch afval op en bespaart huishoudens kerosine, hout en tijd. Ook de ‘slurry’, het restproduct dat uit de vergister komt, dient als een zeer goede meststof.

Project detail

Project type
Biogas
Project verificatie
Sustainable development goals

De totale impact van het project

203

co2-reductie

x duizend ton CO₂ gereduceerd

12

biogas

x duizend biogasinstallaties in gebruik

218

hout

x 1 miljoen kilo hout (=436.000 bomen) bespaard

Het project in detail

Een biogasinstallatie van 2 kuub geeft voldoende gas voor een gezin om dagelijks op te koken en water te verwarmen. Wat overblijft na vergisting is vruchtbare mest. De biogasinstallaties worden gefinancierd door de CO₂-credits die de huishoudens verdienen.

BCS onderneemt ook verschillende ontwikkelingsactiviteiten in de dorpen, o.a. op het gebied van gezondheid, educatie voor kinderen en volwassenen, maar ook kleinschalige kredietverstrekking, activiteiten om weduwen en verlaten vrouwen te ondersteunen en landbouwontwikkeling.

india_map_chikballapur

Ik compenseer Fairtrade...

en draag bij aan betere leefomstandigheden voor de armsten.

Deel deze pagina

Onze klanten

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding