Het ‘Schone Lucht en Betere Bodem’ project in India is een uniek project dat het ernstige probleem van de verbranding van gewasresten in Noord-India op een duurzame en kosteneffectieve manier aanpakt.
In India is landbouw de belangrijkste bron van inkomsten voor ongeveer 58% van de bevolking. Hierdoor is er veel tarwe- en rijstteelt wat landbouwafval oplevert. Deze oogstresten worden elk jaar verbrand, wat leidt tot overmatige luchtvervuiling in het gebied rondom en in Delhi. Bovendien hebben excessief gebruik van kunstmest en de grote vraag naar water het land al aangetast en aanzienlijk bijgedragen aan CO2-uitstoot.
Sinds 2018 werkt de Confederatie van de Indiase Industrie (CII) samen met lokale boeren in Noord-India aan het beheer van gewasresten met het project ‘Schone Lucht en Betere Bodem’. Het project promoot duurzaam landbeheer (Sustainable Agriculture Land Management, SALM) als oplossing voor de verbranding van gewasresten. Dit zorgt voor aanzienlijke verbeteringen in het leven van boeren, zoals een verbeterde lucht- en bodemkwaliteit. De activiteiten in het interventiegebied omvatten onder meer – mulchen, composteren en verbeterde grondbewerking. In de eerste twee jaar van het project werden deze technieken gebruikt op 50% tot 80% van het landoppervlak en nu worden ze overal gebruikt. FairClimateFund en CII ontwikkelen nu ook een koolstofvastleggingsproject om de lokale boeren te ondersteunen. De koolstofvastlegging wordt verhoogd door een verbeterd beheer van akkerland en de uitstoot van broeikasgassen wordt verminderd door verbranding van gewasresten te verminderen.
Project detail
- Project type
-
Bodem - Project verificatie
-
- Sustainable development goals
-
1. Einde aan armoede
-
2. Einde aan honger
-
-
- downloads
- factsheet-air-and-soil-nl
Het project in detail
De implementatie van Sustainable Agriculture Land Management biedt sociale, ecologische en economische voordelen voor de lokale boeren en het ecosysteem. Het beheer van gewasresten draagt bij aan de productiviteit van de landbouw en biedt de lokale boeren een betere opbrengst. Ook de verlaging van de kosten voor het gebruik van kunstmest levert economische voordelen op. Daarnaast verbetert de koolstofvastlegging door de bodem de gezondheid en verhoogt het de organische stof die het gewas van de nodige voedingsstoffen voorziet. Ook gaat het verwijderen van de uitstoot van broeikasgassen de opwarming van de aarde tegen. Net als het planten van bomen en struiken rond of tussen gewassen of weilanden. Dit vergroot namelijk de groendekking en vermindert het waterverbruik. Tenslotte leidt het project ook boeren op om het ecosysteem weerbaarder te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering.
