Boer die land omploegt in Ethiopië

ethiopi - cookstoves voor koffieboeren

Klimaatverandering heeft grote impact op het verbouwen van koffie, niet alleen ons geliefde kopje wordt bedreigd, maar ook het bestaan van veel kleinschalige koffieboeren in ontwikkelingslanden. De koffiebossen in Ethiopië bevatten wilde koffiesoorten die cruciaal zijn voor de overleving van koffie.

Iedere dag worden er meer dan twee miljard kopjes koffie gedronken wereldwijd. Een groot deel van deze koffie wordt verbouwd door kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden. Van elke 10 tot 20 euro die we in de winkel betalen voor een kilo koffie komt vaak minder dan een euro terecht bij de koffieboer. Dat is niet voldoende voor een leefbaar inkomen. Daarnaast hebben deze boeren nog een uitdaging, namelijk klimaatverandering.

In dit project wordt er samengewerkt met Fairtrade koffieboeren en andere partners in de koffieketen om deze bossen te beschermen, CO₂ te reduceren en de weerbaarheid en het welzijn van koffieboeren en hun families te verbeteren.

Sinds 2015 werkt FairClimateFund samen met Fairtrade Nederland, Horn of Africa Regional Environment Centre and Network (HoAREC&N) en Oromia Coffee Farmers Cooperative Union (OCFCU) in het Fairtrade Carbon Partnership. OCFCU is de grootse koffiefederatie van Ethiopïe en vertegenwoordigt 400.000 boerenfamilies in 400 cooperaties.

Het partnership is erop gericht deze boeren te ondersteunen in hun strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering door 40.000 schonere cookstoves te distribueren waarmee het houtgebruik en de CO₂-uitstoot met 40% verminderd.

De totale impact van het project

60

co2-reductie

x duizend ton CO₂ gereduceerd

12

cookstoves

x duizend efficiëntere cookstoves in gebruik

37

hout

x miljoen kilo hout (=75.000 bomen) bespaard

Het project in detail

In de gebieden waar de koffieboeren wonen, wordt er veelal binnenshuis op een open houtvuur gekookt. Dit is zeer schadelijke voor de gezondheid van voornamelijk vrouwen en kinderen. Bovendien is het gebruik van hout een belangrijke oorzaak van ontbossing in de regio. Via het cookstoveprogramma worden boerenfamilies voorzien van een Mirt en een Tikikil, efficiënte cookstoves die het houtverbruik verminderen en de rookontwikkeling binnenshuis signifcant terugbrengen. Inmiddels zijn er acht lokale Mirt en Tikikil werkplaatsen opgezet en meer dan 6.000 huishoudens zijn voorzien van efficiënte cookstoves.

Daarnaast is de Climate Academy opgericht waar boeren training in duurzame landbouwpraktijken krijgen, zoals efficiënt landgebruik, het planten van schaduwbomen en inkomensdiversificatie.

Ethiopia video
Deel deze pagina

Onze klanten