Boer die land omploegt in Ethiopië

ethiopie - cookstoves voor koffieboeren

De koffiesector in Ethiopië wordt bedreigd door ontbossing en klimaatverandering. Koffie is extreem gevoelig voor temperatuurstijging. Een stijging van één graad zorgt al voor kwaliteitsverlies van de koffiebonen, twee graden betekent productiviteitsverlies.

De Oromia Coffee Farmers Cooperative Union/OCFCU is de Ethiopische partner in dit programma dat tevens onderdeel is van het Fairtrade Carbon Partnership (FCP). In dit project worden 40.000 schonere cookstoves gedistribueerd waarmee het houtgebruik en de CO₂-uitstoot met 40% vermindert.

De totale impact van het project

40

co2-reductie

x duizend ton CO₂ gereduceerd

12

cookstoves

x duizend efficiëntere cookstoves in gebruik

25

hout

x miljoen kilo hout (=50.000 bomen) bespaard

Het project in detail

In dit project werkt FairClimateFund samen met Stichting Max Havelaar, in het Fairtrade Carbon Partnership (FCP). Doel is om 40.000 schonere cookstoves te verspreiden bij 20.000 huishoudens. Ieder gezin krijgt een cookstove (Tikikil) voor algemeen gebruik en één (Mirt) om de Injera op te bakken, een plat rond brood gemaakt van teffmeel. Naast de vermindering van het houtgebruik en de CO₂-uitstoot, is er minder rook in huis en een tijdswinst voor vrouwen van wel 30 minuten bij de bereiding van de maaltijd. De koffieboeren betalen de cookstove deels af in cash en deels met de CO₂-credits die het gebruik oplevert.

Ethiopia video

Ik compenseer Fairtrade...

en draag bij aan betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden.

Deel deze pagina

Onze klanten

Onze site maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikservaring. Bekijk onze privacyverklaring.

Sluit melding