Zo maak je een eerlijke en duurzame reis

– 5 augustus 2021

Zo maak je een eerlijke en duurzame reis

Nieuwsbericht
05 aug 2021

We kunnen steeds verdere reizen maken om de wereld te ontdekken. Toch gaat reizen niet zonder slag of (uit)stoot voor het klimaat. ‘Eén retourtje Bali heeft per persoon evenveel klimaatimpact als vier jaar autorijden,’ aldus Babette Porcelijn (initiatiefnemer van ‘Think Big Act Now’ en schrijver van het boek De Verborgen Impact, over eco-neutraal leven)

Om er toch op uit te gaan deze zomer vertellen we je graag hoe het dan wel kan. Duurzaam reizen is namelijk niet zo lastig als dat het misschien lijkt. En dat doen we niet zomaar. Onze nieuwe collega Robert Okhuysen heeft namelijk gedurende zijn loopbaan veel kennis opgedaan over duurzaam toerisme en reizen. Hij vertelt je daarom graag hoe je het best een duurzamere reis kan maken.

Grafiek: De verborgen impact, alles voor een eco-positief leven – door Babette Porcelijn

duurzaam-reizen-Babette-Porclijn-FairClimateFund

“Voor mij betekent duurzaam reizen dat je bewuste keuzes maakt, respectvol omgaat met de natuur en de lokale bevolking en je rekening houdt met het milieu.”

Begin vanuit huis
Duurzaam reizen begint al vanuit huis. Bij de keuze van een bestemming. Kies voor een bestemming die zich op duurzaamheid richt. Waar wordt bijvoorbeeld groene energie gebruikt en waterverbruik goed gereguleerd? verschillende bestemmingen bieden (gecertificeerde) duurzame accommodaties aan. Dit zijn accommodaties waar extra rekening wordt gehouden met duurzaamheid met behoud van comfort en kwaliteit.
Niet alleen je bestemming kan je verduurzamen, maar ook je activiteiten. Wandelen, fietsen, kamperen en dus kiezen voor een duurzame bestemming zijn de voornaamste middelen om je reis mee in te vullen. Hiermee houd je jouw CO2-uitstoot tijdens de reis zo laag mogelijk.

Geef terug aan de lokale bevolking
Maar duurzaamheid gaat veel verder dan dat. Tijdens een reis maak je gebruik van de faciliteiten van een land. Probeer daarom terug te geven aan de lokale bevolking. Steun de lokale bevolking door bijvoorbeeld lokale producten te kopen en ondersteun lokale initiatieven waarvan de opbrengst weer terug de gemeenschap in gaat. Hiermee help je mee aan het behoud van deze prachtige plekken.

Vermijd zwerfafval
De natuur is zo ontzettend kwetsbaar. Voorkom daarom zwerfafval tijdens je reis. Neem je afval altijd mee en laat geen troep achter op de plek waar je bent geweest. Net als thuis, toch?

Duurzaam reizen
Het is altijd een goed idee om zo dicht mogelijk bij huis te blijven om jouw CO2-voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Ga je verder op reis, kies dan bij voorkeur voor de trein, zeker binnen Europa. En kies je toch voor het vliegtuig, vlieg dan rechtstreeks naar de gewenste bestemming. Wanneer je een tussenlanding maakt kost dit meer CO2-uitstoot.

Tenslotte kan je voor je resterende CO2-uitstoot van bijvoorbeeld je vliegreis kiezen voor eerlijke CO2-compensatie. Op onze website vind je hier meer informatie over: https://www.fairclimatefund.nl/compenseren

Een eerlijk klimaat begint bij jezelf!

Meer weten over jouw verborgen impact: www.mijnverborgenimpact.nl

Wist je dat: Onze partner 3 op Reis steeds meer mensen stimuleert om bewuster en duurzamer te reizen. In hun programma vertelt onder andere onze ambassadeur Nienke de la Rive Box je over de mooiste plekken.