Zes keer zoveel cookstoves voor Burkina Faso

– 26 oktober 2020

Zes keer zoveel cookstoves voor Burkina Faso

Projectverhaal
23 okt 2020

Samen met Vogelbescherming en Cordaid werken wij aan een rijk landschap voor mens en natuur in het zuiden van Burkina Faso.

Dit jaar hebben wij een nieuw project “Birds, Bees & Business” gelanceerd in Burkina Faso. We planten nieuwe bomen, beschermen bestaande bomen tegen houtkap, stimuleren biodiversiteit en bevorderen duurzaam ondernemen. Het resultaat: meer voedsel voor mensen en vogels, meer insecten, notenteelt (sheanoten) en opbrengsten uit landbouw.

De projectpartner

Tiipaalga is verantwoordelijk voor de installatie van verbeterde cookstoves die van klei gemaakt worden in verschillende formaten en aan alle kookbehoeften voldoen. Het team van Tiipaalga bestaat uit 7 facilitators en een projectmanager. Na de formering van dit team in februari van dit jaar is Tiipaalga begonnen met het informeren en sensibiliseren van de lokale gemeenschappen in het zuiden van Burkina Faso, Po en Tiébélé.

Impact

Er werden 47 algemene vergaderingen in dorpen georganiseerd om het project aan 4.753 mensen uit te leggen. Door deze bijeenkomsten zo interactief mogelijk te maken, konden 1.537 vrouwen aangewezen worden als zogenoemde monetrices endogènes. Deze vrouwen worden getraind in het produceren en onderhouden van de cookstoves en in ruil daarvoor ontvangen zij een microlening waarmee ze activiteiten kunnen opzetten om in hun onderhoud te kunnen voorzien.Aanvankelijk zouden 2.500 verbeterde cookstoves geïnstalleerd worden die het houtverbruik met 23,4% verminderen. Maar op 31 mei 2020 waren in totaal 6.545 huishoudens in 47 dorpen geregistreerd met in totaal 7.215 vrouwelijke cookstove gebruikers. Op dezelfde datum werden 15.827 cookstoves gebouwd met economische en sociale voordelen voor 22.844 mensen.