Windmill Tournament is klimaatneutraal

– 13 juni 2019

Windmill Tournament is klimaatneutraal

Nieuwsbericht
13 jun 2019

Windmill is eerste klimaatneutrale Ultimate Frisbee toernooi wereldwijd

Utrecht, donderdag 13 juni 2019 – De sport Ultimate Frisbee viert dit jaar haar 53e verjaardag. De sport is met 5 miljoen spelers wereldwijd, voornamelijk in de Verenigde Staten, één van de meest snelgroeiende sportfenomenen ter wereld. Windmill is een jaarlijks Ultimate Frisbee toernooi en festival in Amsterdam. Het toernooi viert dit weekend de 15e editie met het grootste Ultimate Frisbee toernooi van Europa en is trots dit jaar een klimaatneutraal evenement te zijn.

Windmill accepteert 80 internationale teams binnen 3 divisies; waarvan mannen en vrouwen gemixt de grootste is. Van Californië tot Nieuw Zeeland en van Singapore tot Venezuela, elk jaar verschijnen vanuit 36 landen in de wereld 1.600 spelers in Amsterdam.

Duurzaam tot in de puntjes
Elk jaar doet de organisatie zo veel mogelijk om duurzaam te zijn. Ze hebben een groene batterij in plaats van een aggregaat, laten spelers eten van frisbees om plastic gebruik te verminderen, serveren als standaard lokaal en vegetarisch voedsel en laten spelers in (kartonnen) tentjes langs de zijlijn kamperen. Veruit de grootste impact komt van de CO₂ die wordt geproduceerd tijdens de reizen die spelers maken om vanaf heinde en verre naar Windmill te reizen. Gemiddeld produceren de 1.600 spelers 500 kg CO₂ per persoon tijdens hun reis naar en van het toernooi.

Samen met FairClimateFund is de milieu-impact van Windmill berekend in geproduceerde ton CO₂. Voor elke ton heeft het toernooi CO₂-credits gekocht om klimaatneutraal te worden. Dit geld gaat naar verschillende projecten van FairClimateFund, die gericht zijn op het verminderen van CO₂-emissies door bijvoorbeeld te investeren in efficiëntere kookovens voor Indiase vrouwen. Op die manier dalen niet alleen de emissies, maar worden ook de gemeenschappen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering ondersteund. Om dit mede mogelijk te maken is Meelunie B.V. betrokken als financiële partner.

Ultimate Frisbee
Ultimate Frisbee of simpelweg Ultimate is een competitieve alsmede professionele teamvariant van het spel met de platte schijf. Het doel van Ultimate is om de disc in de eindzone van de tegenstander te vangen door naar elkaar over te gooien. Spelers mogen niet lopen met de frisbee in de hand en er is geen lichamelijk contact toegestaan. Ultimate is het ultieme voorbeeld van fair play, er is namelijk geen scheidsrechter en de spelers zijn daarmee zelf verantwoordelijk voor het goede spelverloop.

Na afloop van elke wedstrijd wordt in een ‘spirit circle’ de sportiviteit van de wedstrijd besproken. Een toernooi kan namelijk niet alleen gewonnen worden door de meeste wedstrijden te winnen; ook kan het team de meeste spiritpunten scoren. Na afloop geven teams elkaar punten voor o.a. communicatie, sporitiviteit, zelfbeheersing en positieve uitstraling. Deze scores worden bij elkaar op geteld en tijdens de uitreiking aangekondigt.

Meer dan 1.600 spelers en bezoekers met verschillende achtergronden, nationaliteiten, religies en geslachten zijn aanwezig en geven elkaar high fives en knuffels in het veld. De unieke sfeer maakt Ultimate één van de meest vriendelijke sporten in de wereld.

Volgende maand is het WK onder 24 jaar voor ‘gemend, vrouwen en mannen’, daarom zijn er veel nationale teams die hier op hoog niveau—op wereld niveau—willen oefenen.

Kijk voor meer informatie op: Windmilltournament.com

banner_klimaatneutraal_windmill