Waarom varieren de prijzen van co₂-credits zoveel?

– 15 april 2019

Waarom varieren de prijzen van co₂-credits zoveel?

Nieuwsbericht
15 apr 2019

De discussie rond de compensatieprojecten van Shell is voor ons een goede aanleiding om de vraag die wij vaak krijgen nog eens onder de aandacht te brengen. Waarom variëren de prijzen van CO₂-credits nu zoveel?

Ten eerste zijn er heel veel verschillende type projecten die CO₂-credits genereren, zoals projecten die zich richten op schoner koken, windenergie, herbebossing of bosbescherming zoals bij Shell. Daarnaast spelen zaken als de locatie, grootte en kwaliteit van het project een grote rol. Meer informatie hierover kunt u hier vinden: goldstandard.org/blog-item/carbon-pricing-why-do-prices-vary-project-type.

Tenslotte zijn prijzen afhankelijk van het prijsmodel waarmee gewerkt wordt. Zo kunnen prijzen gebaseerd worden op marktwerking, dus primair aangedreven door vraag en aanbod, ongeacht de implicaties voor het project in termen van levensvatbaarheid op lange termijn. De meeste prijzen van CO₂-credits zijn hierop gebaseerd. Een duurzamer model is gebaseerd op de kostprijs van het project. Dit model berekent een minimumprijs die ervoor zorgt dat de implementatiekosten van het project worden gedekt wat gebruikt wordt om de levensvatbaarheid van projecten te helpen verzekeren. Alle projecten van FairClimateFund zijn hierop gebaseerd. Meer informatie over de verschillende prijsmodellen kunt u hier vinden: goldstandard.org/blog-item/carbon-pricing-what-carbon-credit-worth

Lees ook:
De compensatieboom van Shell CO₂-redder of een susser voor het geweten? via @volkskrant of
Vanaf volgende week kun je CO₂ compenseren aan de pomp via @RTLZ.