Van ‘Sail to the COP’ naar ‘Rail to the COP’

– 12 december 2019

Van ‘Sail to the COP’ naar ‘Rail to the COP’

Nieuwsbericht
12 dec 2019

FairClimateFund is een enthousiaste supporter van “Sail to the COP”, een initiatief van 36 jonge milieuactivisten die hiermee aandacht willen vragen voor duurzaam reizen. De zeilreis maakt deel uit van een jaarlange (media) campagne voor beleidsverandering op nationaal en internationaal niveau. Het doel is om de transitie naar een duurzame en eerlijke reisindustrie te versnellen.

Op 1 november werd bekend dat de VN-klimaatconferentie in Chili werd verplaatst naar Spanje, helaas te laat voor de zeilers om terug te keren naar Europa. De COP25 is momenteel in volle gang in Madrid. Hoe gaat het nu met de jonge activisten en hoe zetten zij hun campagne voort vanuit Zuid-Amerika? Dit lees je in hun laatste blog>

FairClimateFund is dit jaar ook niet aanwezig bij de COP. Om de CO₂-uitstoot van een reis naar Madrid te besparen, volgen wij de ontwikkelingen tijdens de COP met veel interesse vanuit Nederland. Een belangrijk agendapunt van deze COP is de manier waarop carbon markten moeten gaan werken. Voorstanders pleiten ervoor dat deze markten nodig zijn om de doelstellingen van Parijs te halen en tegenstanders vinden dat de carbon markten netto geen CO₂-reductie opleveren. Het wordt door tegenstanders vaak als excuus gezien om door te gaan met “business as usual”.

Wat is de visie van FairClimateFund?

Ten eerste zijn wij voorstander van een goed gereguleerde en transparante markt. Goed gereguleerd betekent voor ons dat alleen klimaatprojecten gekwalificeerd worden die zonder de inkomsten van carbon credits niet tot stand waren gekomen, additioneel dus. Dubbeltellingen zijn hierbij natuurlijk uitgesloten. FairClimateFund levert al 10 jaar carbon credits voor een eerlijke kostendekkende prijs per ton CO₂-reductie.

Ten tweede zijn wij er voorstander van om eerst CO₂ te reduceren en alleen de resterende uitstoot te compenseren. Wij stimuleren bedrijven en organisaties ook op deze manier te werken. De minimumprijs die wij hanteren voor CO₂-credits om de kosten van een klimaatproject te dekken, geeft bedrijven bovendien voldoende financiële prikkel om hun CO₂-uitstoot eerst zelf te reduceren. En dit helpt weer mensen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering en hier zelf niet aan bijgedragen hebben.