Tips om duurzaam te reizen

Tips om duurzaam te reizen

Nieuwsbericht
09 jul 2024

Je kent onze ambassadeur Nienke de la Rive Box waarschijnlijk als de presentatrice van “3 op Reis”. In dit interview deelt ze haar meest gedenkwaardige reiservaringen en haar persoonlijke kijk op duurzaam reizen. Ze geeft ook praktische tips voor iedereen die duurzamer wil reizen en vertelt ons over de toekomst van duurzaam toerisme.

Wat was je meest gedenkwaardige reiservaring en waarom?

Dat was denk ik mijn winterzeilreis op de Wadden. Per platbodem zeilden we van eiland naar eiland, over een stille Waddenzee. We vervoerden ons op wind- en spierkracht. We zagen elke dag de zon ondergaan en waanden ons alleen op het Wad. We waren de hele dag buiten, zagen prachtige natuur en hadden het heel gezellig met elkaar aan boord. Het perfecte alternatief voor wintersport! Ik ben ook onlangs met een ‘Fair Ferry’ mee naar Engeland gezeild. De allerleukste manier om aan de overkant te komen. 

Wat betekent duurzaam reizen voor jou persoonlijk?

Het betekent een enorm dilemma. De drang om te reizen en de wereld te zien is groot, maar het feit dat ik daarmee die wereld geweld aandoe is een pijnlijk gegeven. Tegelijkertijd zie ik het ook als een leuke puzzel; hoe kan ik met zo min mogelijk uitstoot toch de ervaring van een verre reis hebben? Ik heb voor 3 op Reis onlangs een lange reis door Engeland en Wales gemaakt. Vier weken lang waren we onderweg in een land dat je bijna ons buurland zou kunnen noemen. En het was echt fantastisch. De natuur daar is prachtig, en ik heb me enorm vermaakt met de Engelsen, over cultuurshock gesproken ;-). 

In mijn koffer neem ik altijd mijn eigen waterfles mee, het liefst met waterfilter. Dat scheelt een hele hoop plastic flesjes. Ook leen ik vaak kleding bij kledingbibliotheek Lena, die kan je na het dragen weer terugbrengen. Zo hoef je niet steeds een nieuwe vakantieoutfit te kopen. 

Wat zijn jouw top drie tips voor mensen die duurzamer willen reizen?

  • Het alom bekende cliché: maak de reis net zo belangrijk als de bestemming. Doe er lekker lang over en geniet ervan! Hoe heerlijk is het om een dag lang in een trein te zitten: een boekje lezen, uit het raam staren en een praatje maken met je medereizigers? Misschien maak je een overstap in een stad waar je anders nooit zou komen.  

  • Vaak denken we bij duurzaam reizen vooral aan de manier waarop we ons naar onze bestemming verplaatsen. Maar ook op de bestemming zelf kan je veel invloed hebben qua duurzaamheid. Kies bijvoorbeeld voor een hotel zonder zwembad, zeker in gebieden waar waterschaarste is. Of boek bij een b&b waar de eigenaren zelf iets bijdragen aan duurzaamheid, in plaats van bij een grote keten. Hoe lokaler je boekt, des te meer draag je bij aan de omgeving waar je bent. En dat geldt ook voor wat je eet. Je kan proberen zoveel mogelijk lokaal geproduceerd te eten, wat eten de mensen in dat land zelf? Vlees eten is in principe heel milieubelastend, maar als vlees lokaal bij een schapenboer vandaan komt, dan kan het toch beter zijn dan bijvoorbeeld een geïmporteerde avocado. 
  • Denk goed na wat je uit een reis wilt halen, en of dat niet wat dichterbij ook te vinden is, zeker als je niet veel tijd hebt. Voor stranden hoef je niet perse naar Bali, en voor een cultuurshock niet perse naar Mexico. Veel dingen zoeken we ver, maar zijn in Europa ook echt te vinden. 

Zijn er momenten geweest waarop je het moeilijk vond om duurzaam te reizen?

Tja, het oversteken van een oceaan blijft heel moeilijk om duurzaam voor elkaar te krijgen. De enige manier is zeilend, maar daar heb je weken de tijd en behoorlijk veel geld voor nodig. Dus dan is de enige oplossing niet gaan. Privé maak ik eigenlijk geen verre reizen meer. Maar als je toch écht moet of wilt, dan kan je het beste je CO2-uitstoot berekenen en zoveel mogelijk investeren in eerlijke klimaatprojecten die ergens anders CO2 reduceren. 

Hoe zie je de toekomst van duurzaam reizen? Welke trends zie je?

Ik denk dat er nog een enorme rits aan mogelijkheden is die we niet benutten. Zelf zou ik er bijvoorbeeld groot voorstander van zijn als de ouderwetse autoslaaptrein nieuw leven wordt ingeblazen. Dan kan je als gezin lekker je kampeerspullen in de achterbak gooien, een goede nacht maken op de trein en de volgende ochtend met je eigen auto vakantie vieren in bijvoorbeeld Spanje. Die autoslaaptrein is wel wishful thinking, laten we eerst maar eens beginnen met een veel sterker en groter Europees treinnetwerk. Wist je dat Spanje het op een na langste hogesnelheids treinnetwerk ter wereld heeft, na China? Dus laten we een voorbeeld nemen aan de Spanjaarden! Ik heb zelf veel bewondering voor de mannen van European Sleeper. Zij hebben eigenhandig een Europese nachttrein opgezet. Die trein gaat nu nog van Brussel via Berlijn naar Praag, maar ze hebben grootse plannen. Deze winter hopen ze een nachttrein naar de Alpen en Venetië te kunnen aanbieden. 

Wat is de rol van reisprogramma’s zoals 3 op reis?

Ik denk dat onze rol ‘m zit in inspireren. We hebben een team van enorm goede redacteuren, die de mooiste plekken en meest bijzondere verhalen kunnen vinden. Dat gebruiken we nu om mensen te laten zien waar je dichtbij in Europa heen kan gaan, op een zo duurzaam mogelijke manier. En dan zo min mogelijk met geheven vingertje, we willen vooral laten zien hoe leuk en bijzonder het kan zijn om de boot of trein te pakken, en dan bijvoorbeeld op een regeneratieve boerderij te logeren. Maar ook voor ons blijft het een zoektocht. 

Kies je toch voor een verre bestemming

Investeer dan in onze eerlijke klimaatprojecten die ergens anders CO2-uitstoot verminderen en bijdragen aan betere leefomstandigheden voor mensen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Hiermee draag je bij aan het verminderen van de wereldwijde klimaatvoetafdruk.