Terugblik relatiedag 2024: future-proof climate impact

Terugblik relatiedag 2024: future-proof climate impact

Nieuwsbericht
22 mrt 2024

Op 21 maart 2024 vond de jaarlijkse Relatiedag van FairClimateFund plaats bij onze moederorganisatie Cordaid in Den Haag. Daar keken we samen naar de toekomst, want FairClimateFund bestaat in maart alweer 15 jaar. Een kantelpunt: hoe gaan we samen verder? We gaven een blik in de toekomstplannen van onze organisatie en deelden kennis over hoe bedrijven hun klimaatimpact toekomstbestendig kunnen houden. Op deze dag broedden we samen op oplossingen voor een groene en eerlijke toekomst.

De dag begon met een welkomstwoord door dagvoorzitter Margot Ribberink en een presentatie van de directeur van ons moederbedrijf Cordaid, Heleen van den Berg, over Cordaid en hoe we samenwerken op het thema klimaat.

Daarna was de start van de eerste panelsessie over onze nieuwe strategie 2030. Het FairClimateFund team vertelde onder andere over onze nieuwe doelen, namelijk het bereiken van maar liefst 1 miljoen mensen in 2030 met CO2-reductieprojecten die 100% gebaseerd zijn op Fairtrade principes. Bovendien willen we in onze projecten nog meer focus op clean cooking leggen, maar zullen dit combineren met interventies op andere thema’s, zoals boomaanplant, biodiversiteit en trainingen in een zogenaamde climate academy. Tenslotte willen we ook meer focussen op CO2-reductie bij bedrijven omdat dat essentieel is in de strijd tegen klimaatverandering. Daarvoor intensiveren we de samenwerking met huidige en nieuwe klanten op het gebied van CO2 footprint berekeningen en CO2-reductie maatregelen.

Vervolgens waren de break-out sessies over de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) met Move to Impact: Camilla de Nardis, Yannick de Wit & Think Big Act Now: Mark Kouw. Een sessie over de Europese wetgeving die grote bedrijven verplicht te rapporteren over niet alleen financiële cijfers, maar ook over sociale en ecologische resultaten. Beide sprekers gaven verduidelijking over de CSRD en hoe dit voor bedrijven een dashboard kan zijn om te starten met acties richting eerlijk en duurzaam ondernemen.

De Relatiedag 2024 sloot af met een presentatie van collega Kirsten Slikkerveer over onze nieuwe samenwerkingsrichtlijn. Het is voor FairClimateFund van groot belang dat onze carbon credits op een verantwoorde en ethische manier worden gebruikt door de eindgebruiker. Kirsten vertelde over wat er al staat en eindigde met een Q&A, waarbij relaties input konden geven over hoe we dit het beste kunnen uitvoeren.

We willen Margot Ribberink als dagvoorzitter bedanken, Move to Impact en Think Big Act Now als sprekers, Cordaid en ook Kipster, BitesWeLove en Beewise voor de samenwerking voor de Goodiebags.

Dit was een dag vol inspiratie, kennisdeling en concrete stappen richting een duurzamere toekomst. We kijken met enthousiasme uit naar volgend jaar!

Foto’s van de dag vind je hier