Terugblik Relatiedag 2023: Deep Dive in Fair Climate Projects

– 18 april 2023

Terugblik Relatiedag 2023: Deep Dive in Fair Climate Projects

Nieuwsbericht
18 apr 2023

Afgelopen week op 13 april organiseerden wij onze relatiedag van 2023: Deep Dive in Fair Climate Projects. Het evenement vond dit jaar plaats bij onze klant Secrid in Den Haag. Op deze dag werden relaties aangehaald en alle vragen rondom CO₂-compensatie projecten beantwoord. We kijken met veel plezier terug op deze inspirerende dag. 

fcf presentation

Het programma begon met een welkomstwoord door dagvoorzitter en ambassadeur Nienke de la Rive Box en directeur Neera van der Geest. Daarna nam Impact Manager Robin Foolen van Secrid het woord om te vertellen over hun duurzaamheidsstrategie.

Daarna doken we dieper in de wereld van CO₂-compensatie. We startten met een panelgesprek waarbij verschillende experts aanwezig waren. Neera van der Geest en Marcel Spaas van FairClimateFund gingen in gesprek met Nadine Planzer van SustainCERT en Arine de Bordes van FORLIANCE over de kritiek op CO₂-compensatie projecten en de ontwikkelingen in de vrijwillige carbon markt en hoe deze future-proof gemaakt kan worden. Transparantie en eerlijkheid staan hierbij wat ons betreft voorop. De mensen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering moeten het meeste van CO₂-compensatie projecten profiteren.

Na een korte pauze om alle informatie te verwerken, kon iedereen er weer uitgerust tegenaan. Twee in-depth sessie’s over onze Fair Climate Projects werden georganiseerd, waarbij gekozen kon worden tussen een sessie over clean cooking projecten en een sessie over nature-based solutions (NBS) projecten. Hierbij gingen we in op de complexiteit en uitdagingen van het opzetten en monitoren van dit type CO₂-compensatie projecten.

Nadat de huidige ontwikkelingen in de vrijwillige carbon markt en onze compensatie projecten werden besproken, werd de blik verschoven naar de toekomst. Een tweede panelgesprek gaf meer duidelijkheid over de vraag: Hoe kan de vrijwillige carbon markt future-proof gemaakt worden? Onze panelleden gaven ieder hun visie op de toekomst van de carbon markt, zoals groei, regulering en digitalisering. Maar vooral: transparantie & eerlijkheid.

fcf event
fcf people

We rondden de dag af met een presentatie van Elise Vonk, een expert in duurzaam communiceren. Zij presenteerde hoe bedrijven het best kunnen communiceren naar stakeholders over hun klimaatstrategie. Met als kernboodschap: vermijd het gebruik van harde claims zoals CO₂-neutraal of klimaatneutraal, maar vertel liever op heldere wijze je hele klimaatverhaal inclusief tegenslagen en hoogtepunten.

Belangrijke onderwerpen zijn besproken en nieuwe mogelijkheden om samen te werken aan een duurzame toekomst werden verkend. We willen Fairtrade Original bedanken voor het sponsoren van de heerlijke goodiebags. En we bedanken Secrid voor de gastvrijheid en mede-organisatie van deze geweldige dag.

Tot volgend jaar!
Het team van FairClimateFund

Ps De link naar de presentaties vind je hier en foto’s van de relatiedag vind je hier.