Ontmoet Josephine

– 1 januari 2017

Ontmoet Josephine

Projectverhaal
01 jan 2018

Josephine Mathobela woont nu al twintig jaar in Kwazamokuhle. Sinds het overlijden van haar man huurt ze het huisje waar ze nu woont van een kennis. Ze woont hier samen met de vier kinderen van haar overleden dochter. Ze voedt haar kleinkinderen, met de leeftijden van 13 tot 18 jaar, in haar eentje op. Het gezin Mathobela heeft het niet breed. Van het kleine pensioen dat ze ontvangt komt het gezin niet helemaal rond. Twee keer per maand wast ze de werkkleren van een mijnwerker uit de buurt. Het is hard werken om zijn smerige overalls schoon te krijgen maar het levert wel extra geld op.

Geld komt sinds 2009 ook uit een andere hoek. In dat jaar maakte ze kennis met een nieuwe kookmethode; de Basa Magogomethode. Dankzij deze methode heeft Josephine minder kolen nodig om een groter vuur te krijgen. Het vuur blijft bovendien langer aan. Ze bespaart hiermee geld waarvan ze extra voedsel kan kopen.

Josephine is bovendien blij dat ze de muren in haar huis niet vaak meer hoeft schoon te maken. Er is minder rookontwikkeling waardoor het gezin minder hoest.