Is jouw website CO₂-neutraal?

– 15 oktober 2018

Is jouw website CO₂-neutraal?

Blog
15 okt 2018

Klimaatverandering. Als je alleen al naar natuurverschijnselen als tyfoon Mangkhut in Hongkong kijkt in de zomer, dan zie je dat het klimaat op drift is. Zelfs de rechter oordeelde onlangs dat de overheid meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan. Steeds meer bedrijven proberen groener te worden en meer energieneutraal te werk te gaan. Maar wat we vaak vergeten is dat de website die we hebben opgeslagen, staat op servers die energie nodig hebben. We leggen uit hoe je daarmee om kunt gaan.

Je CO₂-voetafdruk berekenen

Maar hoeveel CO₂-uitstoot heb ik nu? Dat is een vraag die wij van veel klanten krijgen. We beginnen daarom altijd met een nulmeting en dan meten we de CO₂-voetafdruk. Je eigen CO₂-voetafdruk berekenen, kan eenvoudig op veel plekken. Bijvoorbeeld via klimaatplein.com voor ondernemers, voor consumenten via Milieu Centraal of op onze eigen website.

Je website CO₂-neutraal

Het nadeel van die calculators is dat ze factoren zoals je website niet meenemen. Waarom dan niet zal je je afvragen. Eerlijk gezegd, omdat je voor een individuele website niet zoveel CO₂ uitstoot. Bij shared hosting zoals Mijndomein aanbiedt, staat jouw website op een server met andere sites. De servers worden zo optimaal mogelijk gebruikt, zodat er zo weinig mogelijk energie nodig is. Als je het omrekent naar euro’s, kost het misschien een paar euro per jaar.

Het lijkt dus wel mee te vallen, maar als je al die kleine websites bij elkaar optelt, kom je toch aan een veel grotere uitstoot van CO₂. Alleen Mijndomein draait al zo’n 150.000 websites. En binnenkort is internetten waarschijnlijk slechter dan vliegen. In het kader van ‘alle kleine beetjes helpen’ kunnen we hier met z’n allen iets doen.

Wat kan je doen om minder CO₂ uit te stoten?

De beste manier om je website CO₂-neutraal te maken is minder CO₂ uitstoten. Dat is verreweg de beste manier om klimaatverandering zoveel mogelijk tegen te gaan. Je kunt daarbij denken aan:

Tip 1: Ga over op groene energie.
Controleer dan wel goed of je echt groene stroom krijgt en geen sjoemelstroom.

Tip 2: Verklein je website
Hoe groter jouw website is, hoe meer MB’s er moeten laden, hoe meer energie het kost en daarmee meer CO₂-uitstoot. Kijk of je hem kunt verkleinen. Misschien kan dat door een andere template te gebruiken of ga eens met de schoonmaakborstel door je website heen. Zorg er ook voor dat de afbeeldingen die je plaatst zo klein mogelijk zijn met gratis online tools zoals TinyPNG.

Tip 3: Zet je computer uit
Laat je computer (en andere apparaten) niet op stand-by staan. Zet hem helemaal uit als je hem langere tijd niet gebruikt.

Tip 4: Zet je beeldscherm uit
Als je je beeldscherm niet gebruikt of stel schermbeveiliging in die na x minuten aan gaat.

Minder uitstoten is dus goed, maar er blijft vaak restuitstoot over. Want je wilt blijven autorijden en je website moet online blijven. Dat betekent dat je altijd CO₂ blijft uitstoten. Voor de restuitstoot is ook een oplossing: je kunt je uitstoot namelijk compenseren zodat je volledig CO₂-neutraal wordt.

Je CO₂-uitstoot compenseren en armoede bestrijden

Je berekent hoeveel je uitstoot en koopt dan CO₂-credits waarmee je ergens anders op de wereld bijdraagt aan een beter klimaat. Iedere meetbaar geverifieerde afname van 1 ton CO₂ in de atmosfeer levert 1 CO₂-credit op. Bij FairClimateFund helpen we bijvoorbeeld mensen in ontwikkelingslanden schoner te koken. We doen dat op een Fairtrade manier waarbij de opbrengsten van de verkoop van de CO₂-credits 100% ten bate komen van het project zelf en dat is zeldzaam in de CO₂-markt. Een mooie manier dus om CO₂-uitstoot te compenseren.

Samen investeren we in betere houtovens in India

Heb je een website bij Mijndomein, dan heb ik goed nieuws. Mijndomein maakt jouw website namelijk CO₂-neutraal. Zo hoef jij je niet druk te maken over hoe groen jouw website is. FairClimateFund geeft met de steun van Mijndomein efficiëntere cookstoves aan tal van huishoudens in India. Beter om mee te koken en het vermindert ook de CO₂-uitstoot. Mijndomein compenseert hiermee trouwens niet alleen websites, maar ook private lease auto’s.