In memoriam: Papa Derk

– 17 oktober 2022

In memoriam: Papa Derk

Nieuwsbericht
17 okt 2022

“Een zonnestraaltje voor Soedanese vrouwen in Tsjaad”

Na een leven vol energie is initiatiefnemer Derk Rijks van het project ‘Solar cookers voor vluchtelingen’ overleden. Het project heeft FairClimateFund in 2019 overgenomen.

‘Ik ontmoete Derk voor het eerst een aantal jaar geleden. Zijn zoon Herman en dochter Jolianne hadden contact opgenomen en vertelde me dat hun vader een project had opgezet in Tsjaad met zonnekokers. Met de vraag of wij interesse hadden dit over te nemen. Derk was inmiddels op leeftijd en het regelmatig reizen naar Tsjaad en het aansturen van het project viel hem zwaar. Enkele weken later zat de familie Rijks bij ons op kantoor in Utrecht voor een kennismaking.

Voor zijn werk als agroklimatoloog bezocht Derk de kampen in Oost-Tsjaad voor het eerst in de nasleep van de Darfur oorlog. Hij vertelde me hoe vrouwen iedere dag met gevaar voor eigen leven lange afstanden moesten afleggen voor het sprokkelen van hout om te koken. Hij was zichtbaar nog geraakt door de situatie waar de vrouwen in verkeerden. Solar cooking is niet alleen een betere manier van koken vervolgde hij, met tranen in de ogen, maar een life-saver!

Sinds 2005 was Derk er in geslaagd om samen met lokale en internationale partners meer dan 40.000 Cookits te laten maken en een aantal grote vluchtelinge kampen te voorzien van de zonnekokers. Het had hem alles gekost om dit project door te zetten, privé, financieel, gezondheid, het project was zijn levenswerk geworden. Uit ervaring weet ik inmiddels wat een ongelofelijk doorzettingsvermogen dit gekost moet hebben. De ontmoeting met Derk maakte een zeer diepe indruk op me.

In 2019 heeft FairClimateFund het project overgenomen en sindsdien proberen we het levenswerk van papa Derk, zoals de mensen in Tsjaad hem daar liefkozend noemen, in zijn spirit voor te zetten. Met betrokkenheid en het welzijn van de vrouwen in de kampen op de eerste plaats. Uiteraard heeft dit project hem nooit los gelaten, na de eerste ontmoetingen hebben we nog meerdere malen contact gehad met Derk en zijn kinderen over het verdere verloop van het project. Op 29 september ontvingen we het droevige bericht dat Derk in zijn woonplaats Geneve was overleden. We wensen iedereen die Derk kent en uiteraard in het bijzonder zijn lieve familie heel veel sterkte toe.’ – Gert Crielaard, Fund manager, FairClimateFund