FairClimateFund start samenwerking met South-South Biogasconsortium

– 04 maart 2022

FairClimateFund start samenwerking met South-South Biogasconsortium

Nieuwsbericht
04 mrt 2022

Yayasan Rumah Energi (YRE), Biogas Solutions Uganda Ltd. (BSUL) en African Bioenergy Programs Ltd. (ABPL) maken deel uit van het South-South Biogas Consortium. Dit consortium werd eerst gefaciliteerd door Hivos en heeft nu zelf de succesvolle nationale biogasprogramma’s en bijbehorende CO₂-financieringsprogramma’s in Indonesië, Oeganda en Kenia overgenomen. De drie organisaties zijn volledig onafhankelijk en verantwoordelijk voor het management, de ontwikkeling en certificering van de CO₂-projecten en ze zijn eigenaar van de CO₂-rechten.

Aangezien de belangrijkste markt voor CO₂-credits in Europa ligt, is een centraal verkooppunt binnen Europa gunstig. FairClimateFund is dan ook blij om aan te kondigen dat het South-South Biogas Consortium met steun van Hivos een samenwerkingsovereenkomst met ons heeft ondertekend. Met deze samenwerking trekt Hivos zich terug uit de internationale carbon credit markt en gaan wij de komende drie jaar namens de drie organisaties CO₂-credits op de markt brengen en verkopen. We zullen ook technische bijstand bieden om om te gaan met veranderende regelgeving in de dynamische omgeving van de carbon markt en de zichtbaarheid te vergroten op de internationale CO₂-markt en bij CO₂- of klimaatfondsen.

Klimaat financieringsprogramma

Sinds 2011 gebruikt Hivos CO₂-financiering om huishoudens op het platteland, die het meest kwetsbaar zijn voor de effecten van klimaatverandering, toegang te geven tot technologieën die de levensomstandigheden verbeteren en klimaatverandering verminderen. Hivos verkocht carbon credits aan klanten in de vrijwillige compensatiemarkt – individuen en bedrijven die manieren zoeken om hun CO₂-uitstoot te compenseren – die bereid zijn prijzen te betalen die bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Sinds 2014 ligt de focus vooral op biovergisters, die een duurzame manier bieden om de afhankelijkheid van brandhout en dure fossiele brandstoffen voor het koken te verminderen. Biogas is een schone kookbrandstof en het bijproduct, bioslurry, is een zeer goede organische meststof die de productiviteit van gewassen verhoogt. Omdat vrouwen vaak een slechtere positie hebben dan mannen, vooral in ontwikkelingslanden, is er een sterke focus om de positie van vrouwen te verbeteren in de biogasprojecten.

De CO₂-emissiereducties als gevolg van het gebruik van biovergisters zijn gecertificeerd door Gold Standard. Opbrengsten uit de verkoop van de CO₂-credits worden gebruikt om biogasvergisters betaalbaar te maken en om programma-activiteiten zoals aftersales-services, kwaliteitsbeheer en training van personeel en eindgebruikers te subsidiëren.

Dankzij de verschillende biogasprogramma’s zijn er inmiddels 89.500 biovergisters geïnstalleerd. YRE, BSUL en ABPL waren belangrijke uitvoeringspartners en nemen nu het werk van Hivos over.

Over FairClimateFund

FairClimateFund is een sociale onderneming, eigendom van Cordaid, een internationaal opererende noodhulp- en ontwikkelingsorganisatie. We willen aantonen dat de CO₂-markt mensen en gemeenschappen die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, op een eerlijke en effectieve manier ten goede kan komen. Degenen met de grootste CO₂-voetafdruk investeren in CO₂-reductieprojecten met een hoge sociale impact.

Onze projecten zijn Gold Standard en/of Fairtrade gecertificeerd. Deze carbon credits verkopen wij tegen een eerlijke prijs aan particulieren en bedrijven in Westerse landen die de CO₂-uitstoot willen compenseren die zij (nog) niet kunnen verminderen.

Meer informatie over de projecten vind je hier
CO₂-uitstoot compenseer je hier

FCF