FairClimateFund over vliegcompensatie bij RTL Z

– 23 januari 2019

FairClimateFund over vliegcompensatie bij RTL Z

In de media
23 jan 2019

De CO₂-uitstoot van je vliegreis compenseren kost je een paar euro tot enkele tientjes. Helemaal geen reële prijs, zeggen ze bij FairClimateFund. Grote vliegmaatschappijen maken het zich gemakkelijk, maar ze zijn eigenlijk veel te goedkoop. Er wordt in verhouding tot je ticketprijs vaak een relatief klein bedrag afgeschreven en klaar is Kees. Om een tripje naar Bangkok te compenseren leg je 11 euro neer.

Prijzen zouden sowieso meer gekoppeld moeten zijn aan het soort vlucht dat je maakt. “CO₂ die wordt uitgestoten op grote hoogte zou extra moeten tellen, omdat het dan schadelijker is. Eigenlijk zou je die uitstoot dubbel moeten tellen”, aldus Mariken Stolk van Milieu Centraal.

Voor een trip naar Bangkok betaal je bij FairClimateFund 30 euro. Dat heeft niet alleen te maken met de berekening van de vlucht, maar bij FairClimateFund betaal je ook de reële kostprijs van een (Fairtrade) project. Het is niet altijd duidelijk welk deel van het bedrag dat je een vliegmaatschappij betaalt, geïnvesteerd wordt in een CO₂-reductieproject. Transparantie is nodig. De handel in CO₂-reductieprojecten slokt soms tot meer dan een derde van het bedrag dat de reiziger betaalt op.

Lees meer via RTL Z>