FairClimateFund met Fairtrade Carbon Credits in dagblad Trouw

– 24 augustus 2017

FairClimateFund met Fairtrade Carbon Credits in dagblad Trouw

In de media
24 aug 2017

FAIR COMPENSEREN: Behalve Fairtrade bananen en eerlijke koffie, kan de consument nu ook zijn CO₂-uitstoot op verantwoorde wijze compenseren. Het FairClimateFund biedt als eerste Nederlandse partij CO₂-uitstootrechten aan, waarvan de opbrengst gaat naar de mensen die het kwetsbaarst zijn.

Wie net met het vliegtuig op vakantie is geweest heeft gemiddeld zo’n zeven tot elf keer meer CO₂ uitgestoten, dan een vakantieganger die met de trein naar dezelfde bestemming is gereisd. De toerist die zich hier schuldig over voelt, kan die uitstoot compenseren, meestal door te betalen voor de aanplant van bomen of door projecten voor duurzame energie te steunen. Het idee erachter is dat in ruil voor de uitstoot van de betaler elders minder CO₂ wordt uitgestoten, of meer schadelijke gassen uit de atsmosfeer worden gefilterd.

Betalen voor compensatie, dat is een prima principe, vindt het FairClimateFund. Toch wringt er iets: degenen die het meest de dupe zijn van de westerse uitstoot, zijn meestal niet degenen die het meest profiteren van de compensatie. Sinds dit voorjaar biedt het FairClimateFund daarom, als eerste in Nederland, compensatierechten aan die niet alleen tot minder CO₂ in de lucht leiden, maar ook tot betere leefomstandigheden voor mensen die het kwetsbaarst zijn voor klimaatverandering.

dagblad-trouw