FairClimateFund heeft wereldprimeur met Fairtrade Carbon Credits

– 01 december 2017

FairClimateFund heeft wereldprimeur met Fairtrade Carbon Credits

Nieuwsbericht
01 dec 2017

Met de certificatie van het Indiase Clean Cookstoves project van FairClimateFund volgens de Fairtrade Climate Standard, is FairClimateFund de eerste partij ter wereld die Fairtrade Carbon Credits op de markt brengt.

Klimaatprojecten die aan de Fairtrade Climate Standard voldoen, onderscheiden zich vooral door betere sociale en economische voorwaarden te bieden aan de lokale gemeenschappen die de carbon credits genereren, waaronder een Fairtrade minimumprijs, een extra Fairtrade premie en het eigenaarschap van de carbon credits. Deze nieuwe standaard werd ontwikkeld door Fairtrade International en Gold Standard.

Clean Cookstove project van FairClimateFund in India
Het Clean Cookstove project in het district Raichur in India is opgezet door FairClimateFund in samenwerking met JSMBT, een lokale organisatie waarin ruim 7.000 vrouwen zijn vertegenwoordigd. Het project heeft inmiddels aan meer dan 18.000 huishoudens schone houtovens, Chulika’s genaamd, verstrekt en is Fairtrade gecertificeerd.

Sinds de start van het project in 2012 is er door klimaatfinanciering een beweging op gang gekomen die de positie van vrouwen en de hele gemeenschap heeft versterkt. De Chulika’s hebben een direct positief effect op de huishoudens doordat ze tijdsbesparing opleveren, ontbossing voorkomen en zorgen voor veel minder rook binnenshuis. Daarnaast is er een uitgebreid programma opgezet voor de versterking van de lokale gemeenschappen; van onderwijs en trainingen op het gebied van klimaatverandering, tot aan hygiëne- en gezondheidsprogramma’s en zelfs het aanleggen van moestuinen en zadenbanken.