Enthousiasme in Burkina Faso zorgt voor 18.111 cookstoves!

– 27 mei 2021

Enthousiasme in Burkina Faso zorgt voor 18.111 cookstoves!

Nieuwsbericht
27 mei 2021

Birds Bees and Business is het project waar mens en natuur samen komen. In het zuiden van Burkina Faso zijn vrouwen afhankelijk van de Sheanoot. Zij verwerken deze noot tot boter voor voedsel of huidverzorgingsproducten. Een groot deel wordt geëxporteerd en verwerkt in boter of cosmetica, zoals lippenstift en crèmes die wij hier in het westen dagelijks gebruiken. De grote vraag naar Shea zorgt voor bomenkap en een vermindering van de biodiversiteit.

Het is daarom voor FairClimateFund niet meer dan logisch om zich samen met Cordaid, de Vogelbescherming en de Postcodeloterij in te zetten voor deze vrouwen en de natuur. In dit project focust FairClimateFund zich op Cookstoves. In 2020 zijn er in totaal al 18.111 F3PA-cookstoves gerealiseerd. Dit is te danken aan 1.537 trainers uit 9.119 huishoudens. Deze trainers krijgen een micro-lening, omdat ze deze rol op zich hebben genomen.

In dit project wordt de strategie ‘train de trainer’ gebruikt. Vrouwen worden opgeleid als trainer en organiseren vervolgens in hun dorp een sessie om te onderwijzen hoe je een verbeterde cookstove kan bouwen en kunt onderhouden. Dit werkt goed. Vorig jaar zijn er 47 dorpen bereikt en 4.753 mensen getraind in het gebruik van verbeterde cookstoves. Er is groot enthousiasme onder vrouwen om mee te doen.

Maar dat is niet alles. De vrouwen die gebruik maken van de cookstoves kunnen zich aansluiten bij een Fairtrade coöperatie. Zij zijn verantwoordelijk voor Fairtrade certificatie en ontvangen een Fairtrade premie. Dit wordt gebruikt voor klimaatadaptatie-maatregelen. De coöperatie bestaat per dorp uit een gekozen president, een penningmeester en een secretaris.

In 2021 zijn de ambities groot. Het plan is om het aantal huishoudens met verbeterde cookstoves uit te breiden naar 18.000. Samen met Cordaid, de Vogelbescherming en de Postcodeloterij zetten we alles op alles om dit doel te bereiken. Dit jaar wordt er extra aandacht besteed door alle organisaties.

Meer over het project weten? Bekijk de documentaire Birds, Bees and Business met Eddy Zoëy en Lauren Lewis hier

construction-f3pa-adongo_po