img_3066

een warm bezoek aan peru

Nieuwsbericht – 06 november 2022

In september zijn collega’s Marcel Spaas en Linda Lap naar Peru geweest om onze lokale samenwerkingspartner - koffiecoöperatie Norandino - te bezoeken. Dit bezoek was onder andere bedoeld om de status van het herbebossingsproject vast te stellen en de vervolgstappen te bespreken. Ook hebben ze verschillende boeren uit de regio gesproken over hun ervaringen met het project. Linda vertelt je hier graag over.

We zijn blij met de warme contacten in het project en tevreden over de voortgang en potentie die dit project heeft.

Een warm welkom
Op de eerste dag hebben we in Piura een bezoek gebracht aan Norandino en de president van de koffiecoöperatie, Wilfredo Garcia Cordova, ontmoet. We werden warm ontvangen en zijn fijn begeleid. Ook hebben we de general manager Segundo Jose Rojas Hernandez en commercieel manager Santiago Enrique Paz Lopez geïnterviewd over het project, en de fabrieken van koffie, cacao en Panela (rietsuiker) bekeken. ‘Een nuttige dag!’

002-thumbnail_img_1124

Bezoek aan de koffieboeren
De volgende dag zijn we verder de bergen ingetrokken naar Yamango. We hebben onder andere een koffieplantage gezien en een koffieboer en zijn familie geïnterviewd. We hebben zijn huis bezocht en mochten heerlijke kippensoep mee-eten. Hij vertelde onder andere dat de temperaturen in het gebied de laatste jaren zijn gestegen en dat ze nu nieuwe koffiesoorten gebruiken die beter resistent zijn tegen de hogere temperaturen. Ook worden er schaduwbomen geplant om de koffiestruiken te beschermen en is het voordeel van herbebossing in de hogere regionen van de bergen goed voor de wateropslagcapaciteit in het gebied. We hebben ook de moestuin bezocht van de vrouw van de boer die door het project wordt geïnitieerd. ‘Moestuinen zijn goed voor variatie in dieet en eventuele verkoop.’

007-61fe97eb-32d6-492b-903b-bffa6dd710a2

Het gebied waar we werken ligt ontzettend hoog. Tot wel 3.500 meter! Lokale boerenfamilies hebben geen makkelijk bestaan. Boerderijwerk op zulke hoogtes en met steile hellingen is zwaar, en de gevolgen van klimaatverandering zijn helaas al goed zichtbaar.

Herbebossingsproject
De dag daarna zijn we naar het projectgebied gereisd op circa 3.200 meter hoogte in Choco. Daar hebben we gesproken met gemeenschapsleiders en mensen uit het project. Ook daar hebben we een boerenfamilie bezocht en de vrouwen geïnterviewd, waarvan een van de mannen ook actief was in het herbebossingsproject. Zij hadden ook een moestuin. Deze moestuinen worden geïnitieerd vanuit het project en worden door een zogenaamde controller begeleid. Deze vrouw had vroeger ook een actieve rol in het bestuur van het project. Zij nam ons mee naar het herbebossingsgebied waar bomen stonden die nu zo'n 10-15 jaar oud waren.

016-thumbnail_img_1291

Bezoek aan de nursery
Een ander gebied wat we bezocht hebben, is Las Lomas. Daar vindt je onder andere de nurseries van de bossen. Hier worden de zaden geplant en boompjes grootgebracht tot de juiste hoogte zodat ze klaar zijn om geplant te worden. Ook hebben we het planten van de bomen gezien en we hebben een gemeenschapshuis bezocht. Hier heeft de lokale bevolking in geïnvesteerd met geld van de Fairtrade premie van de carbon credits.

Die middag hebben we tevens een zogenaamde 'fish farm' bezocht, een ander initiatief van dit project om mensen te helpen met variatie in eten en inkomen.

023-thumbnail_img_1418

Op de laatste dag hebben we in Choco de familie van een voormalige president van Norandino bezocht en hun verhaal gefilmd. Daar mochten we mee-eten in de keuken waar ook de cavia's rondliepen!

Er is eigenlijk niet één dag van deze reis die geen indruk heeft gemaakt. Vooral de verhalen van de mensen, hoe ze wonen en leven en hoe belangrijk dit project is voor een betere toekomst, ook voor hun kinderen. Uiteindelijk gaat dit bos niet alleen CO2-reductie opleveren, maar ook zorgen voor een betere wateropslagcapaciteit in het gebied, extra bescherming tegen hogere temperaturen, meer biodiversiteit en op termijn ook voor extra inkomsten uit duurzame houtkap voor de bevolking.

Het was heel waardevol om te zien hoe bosprojecten die opgezet zijn samen met lokale gemeenschappen niet alleen kunnen bijdragen aan CO2-reductie, maar ook nog zoveel andere voordelen kunnen hebben, bijvoorbeeld op het gebied van adaptatie . Mensen zijn heel dankbaar, dat is erg mooi om te zien. - Linda Lap

Deel deze pagina