Een rugzak vol

– 24 mei 2022

Een rugzak vol

Nieuwsbericht
24 mei 2022

Collega’s Robert en Gert bezochten het Bachat cookstove project in India. Robert vertelt je over zijn eerste reis naar een van onze projecten. Een rugzak vol met nieuwe energie, ervaringen en vooral dankbaarheid!

“Samen met cookstove producent Greenway Appliances en Care India hebben wij diverse dorpen bezocht in de regio Palghar (ten noorden van Mumbai), in Kalahandi en Kandhamal (Odisha, in het oosten van India).

Bachat-FairClimateFund-clean-cooking

Ik was zeer onder indruk van het ontvangst in de dorpen en de kracht van de vrouwen en mannen om iedere dag opnieuw voor elkaar en het huishouden te zorgen. Daarnaast heb ik kunnen zien hoe groot het verschil is om te koken op de traditionele manier in vergelijking met het koken met de improved cookstoves tijdens de clean cooking camps. Hier werden de cookstoves gedemonstreerd aan de bewoners van het dorp zoals je hier op de foto ziet. Links wordt er gekookt op een cookstove, rechts de traditionele manier van koken.

De vrouwen uit het dorp vertelde ons dat de rookvorming bij de traditionele manier van koken zorgt voor gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, ademhalingsproblemen en misselijkheid. Ik hoorde ook over huidirritatie, brandwonden op de huid en pijn in de rug en benen. Deze problemen nemen gelukkig af met het gebruik van de improved cookstoves. Daarnaast wordt het houtgebruik met twee derde verminderd, koken gaat sneller en rookvorming in huis wordt drastisch vermindert. Door gebruik van de nieuwe manier koken is er meer tijd om voor de kinderen te zorgen en extra inkomsten te genereren door landbouw en het verkopen van gewassen.

Bachat-FairClimateFund-clean-cooking-camp
Bachat-FairClimateFund-visit-Robert-Okhuysen-Gert-Crielaard

Door in gesprek te gaan met de zeer vriendelijke en gastvrije dorpelingen ervaar je hoe belangrijk het is om ons werk bij FairClimateFund voort te blijven zetten. Er zijn nog veel gezinnen om te bereiken en dit bezoek aan India sterkt ons om samen met bedrijven te blijven investeren in schonere kookoplossingen.”

Robert Okhuysen