dji_0022_hanz_rippe_

een bezoek aan colombia: lokale verhalen

Nieuwsbericht – 31 mei 2023

Onze collega’s Marcel Spaas en Linda Lap hebben een bezoek gebracht aan Los Riscales, een gebied aan de Pacifische kust van Colombia. De bossen daar zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit en het ecosysteem. Ons project draagt bij aan het behoud van de bossen en de economische vooruitgang, wat veel voordelen heeft voor de gezondheid van de lokale bevolking. Het doel van de reis was om de huidige status en vervolgstappen van het project te bespreken met de samenwerkingspartners ICCO Colombia en Fondo Acción. Daarnaast was er tijdens de reis speciaal aandacht voor het vastleggen van persoonlijke verhalen en ervaringen van de lokale gemeenschap. Die willen we graag met jullie delen.

Eerste ontmoeting: Abonamas Women
De eerste kennismaking met de lokale bevolking vond al plaats op de tweede dag. Linda en Marcel spraken een vrouw die deel uitmaakt van Abonamas Women. Een groep die zich bezighoudt met de productie van organische meststoffen. Ze halen organisch afval op bij verschillende huishoudens. De vrouw vertelde ze hoe ze van het afval fertilizers maakt, voor zowel eigen gebruik als voor de verkoop. Dankzij de fertilizers kunnen planten sneller groeien, wat ontbossing voorkomt en een divers ecosysteem stimuleert.

_dsc2613_hanz_rippe_

Er werd ook een bezoek gebracht aan de mensen in de afvalverwerking. De gemeenschapsrecyclingnetwerken werken aan de vermindering van vervuiling. Ze maken riviertochten langs alle gemeenschappen om afval in te zamelen. In het verzamelcentrum wordt afval verwerkt en verkocht aan een gespecialiseerd bedrijf. Bovendien houden bewoners maandelijks schoonmaakdagen op stranden, zeeën en in mangroves. Zo’n nauw verbonden systeem helpt tegen de vermindering van vervuiling en in de toename van biomassa.

_dsc6391_hanz_rippe_

Kijken aan zee
Verder hebben Linda en Marcel lokale vissers gesproken. Visserij is namelijk de belangrijkste bron van inkomsten in het gebied en maakt deel uit van de culturele identiteit. Ambachtelijke visserij probeert terrein te winnen van de industriële visserij die met schadelijk vistuig het ecosysteem onder druk zet. Elke dag gaan daarom honderden inwoners zelf aan de slag. Zij respecteren de levenscyclus van de vissen, beschermen het zee-ecosysteem en geven een nieuwe betekenis aan hun werk. Deze goede visserij draagt bij aan het behoud van het milieu. Bovendien monitoren inheemse gemeenschappen de biodiversiteit op zee dankzij vaardigheden die zij hebben geleerd van biologen en boswachters. De toestand van de flora, fauna en ecosystemen geeft de gezondheid van het gebied aan. Daarom is het belangrijk dat dit goed in de gaten wordt gehouden. De gezondheid van de natuur gaat hand in hand met de gezondheid van de bevolking.

_dsc2963_hanz_rippe_

Ook hebben Linda en Marcel walvissen gespot. Onder de lokale gemeenschappen groeit het besef dat toerisme duurzaam en ecologisch moet zijn. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten en is afhankelijk van de staat van de natuur. De Raad van Riscales heeft in 2015 La Cumbancha opgericht. Dit is een soort gemeenschapsreisbureau dat verantwoord toerisme promoot.

Een bezoek aan de bossen
Er werden ook meetings georganiseerd met leiders van verschillende gemeenschappen om de status en voortgang van het project te bespreken. Tijdens het bezoek aan de mangroves aan de randen van het bosgebied stond duurzaam beheer en herbebossing centraal. Bossen en mangroves spelen een belangrijke rol in het leven van de regio. Mangroves zijn de broedplaats van veel diersoorten, vooral vissen. Daarnaast wordt het hout van de mangroves en bossen veel gebruikt door de bevolking en is duurzaam beheer dus erg belangrijk. Bovendien helpen bomen bij het verminderen van klimaatverandering en het bevorderen van gezonde lucht en dus gezondheid.

Ik was zo blij om de impact van de bosprojecten te zien. Al helemaal omdat deze projecten zoveel andere voordelen kunnen hebben waar de bevolking heel dankbaar voor is.

Naar school
Daarna bezochten Linda en Marcel een plaatselijke school. Op verschillende scholen in Nuquí worden educatieve en informatieve campagnes en workshops gegeven. Deze helpen bij het creëren van milieubewustzijn en stimuleren actie onder studenten. Een leraar en enkele studenten werden geïnterviewd. Ze legden uit dat de kinderen leren hoe belangrijk milieubehoud is en hoe ze voor de planeet kunnen zorgen.

Elke ontmoeting met verschillende mensen was waardevol. Hun verhalen geven een persoonlijke kijk op de projecten. De lokale bevolking leeft van de natuur en wil daar dan ook goed voor zorgen. De collega's keerden terug naar huis met een waardering voor hoe mooi onze planeet is en een gevoel om zich in te zetten voor de bescherming ervan.

Elke dag was even bijzonder, maar vooral de opgewektheid van de mensen die tot de allerarmsten in Colombia behoren. En toch aangeven dat ze het geluk vinden in de paradijselijke omgeving waar ze wonen.

Deel deze pagina