Een bezoek aan Colombia: lokale verhalen

– 31 mei 2023

Een bezoek aan Colombia: lokale verhalen

Nieuwsbericht
31 mei 2023

Onze collega’s Marcel Spaas en Linda Lap hebben een bezoek gebracht aan Los Riscales, een gebied aan de Pacifische kust van Colombia. De bossen daar zijn erg belangrijk voor de biodiversiteit en het ecosysteem. Ons project draagt bij aan het behoud van de bossen en de economische vooruitgang, wat veel voordelen heeft voor de gezondheid van de lokale bevolking. Het doel van de reis was niet alleen om de huidige status en vervolgstappen van het project te bespreken met de samenwerkingspartners ICCO Colombia en Fondo Acción. In het speciaal was er namelijk aandacht voor de persoonlijke verhalen en ervaringen met het project van de lokale gemeenschap. En die willen we graag delen.

Eerste ontmoeting: Abonamas Women

De eerste kennismaking met de lokale bevolking vond al plaats op de tweede dag. Linda en Marcel spraken een vrouw die deel uitmaakt van Abonamas Women. Een groep die zich bezighoudt met de productie van organische meststoffen. Ze halen organisch afval op bij verschillende huishoudens. De vrouw vertelde ze hoe ze van het afval fertilizers maakt, voor zowel eigen gebruik als voor de verkoop. Dankzij de fertilizers kunnen planten sneller groeien, wat ontbossing voorkomt en een divers ecosysteem stimuleert.

HANZ_RIPPE
HANZ_RIPPE

Er werd ook een bezoek gebracht aan de mensen in de afvalverwerking. De gemeenschapsrecyclingnetwerken werken aan de vermindering van vervuiling. Ze maken riviertochten langs alle gemeenschappen om afval in te zamelen. In het verzamelcentrum wordt afval verwerkt en verkocht aan een gespecialiseerd bedrijf. Bovendien houden bewoners maandelijks schoonmaakdagen op stranden, zeeën en mangroves. Zo’n nauw verbonden systeem helpt tegen de vermindering van vervuiling en in de toename van biomassa.

Kijken aan zee

Verder hebben Linda en Marcel hebben lokale vissers gesproken. Visserij is namelijk de belangrijkste economische sector in het gebied en maakt deel uit van de culturele identiteit. Ambachtelijke visserij probeert terrein te winnen van de industriële visserij die met schadelijk vistuig het ecosysteem onder druk zet. Elke dag gaan daarom honderden inwoners zelf aan de slag. Zij respecteren de levenscyclus van de vissen, beschermen het zee-ecosysteem en geven een nieuwe betekenis aan hun werk. Deze goede visserij draagt bij aan het behoud van het milieu. Bovendien monitoren Inheemse gemeenschappen de biodiversiteit op zee dankzij vaardigheden die zij hebben geleerd van biologen en boswachters. De toestand van de flora, fauna en ecosystemen geeft de gezondheid van het gebied aan. Daarom is het belangrijk dat dit goed in de gaten wordt gehouden. De gezondheid van de natuur gaat hand in hand met de gezondheid van de bevolking.

HANZ_RIPPE

Ook hebben Linda en Marcel walvissen gespot. Onder de lokale gemeenschappen groeit het besef dat toerisme duurzaam en ecologisch moet zijn. Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten en is afhankelijk van de staat van de natuur. De Raad van Riscales heeft in 2015 La Cumbancha opgericht. Dit is een soort gemeenschapsreisbureau dat verantwoord toerisme promoot.

Een bezoek aan de bossen
Er werden ook meetings georganiseerd met leiders van verschillende gemeenschappen om de status en voorgang van de projecten te bespreken. Tijdens het bezoek aan Mangroves stonden herbevolking en herbebossing centraal. Bossen spelen een belangrijke rol in het leven van de regio. Aangezien bomen een koolstofput zijn, helpen ze bij het verminderen van klimaatveranderingen en het bevorderen van de gezondheid.

“Ik was zo blij om de impact van de bosprojecten te zien. Al helemaal omdat deze projecten zoveel andere voordelen kunnen hebben waar de bevolking heel dankbaar voor is.”

Naar school
Verder is een lokale school bezocht. Op verschillende scholen in Nuquí worden educatieve en informatieve campagnes en workshops uitgevoerd. Deze creëren milieubewustzijn en moedigen inzet onder leerlingen aan. Een leraar en enkele leerlingen zijn geïnterviewd. Zij vertelden dat de kinderen leren over het belang van milieubehoud en manieren waarop ze voor de planeet kunnen zorgen.

Alle ontmoetingen met verschillende mensen waren erg waardevol. De verhalen geven een persoonlijk beeld van de projecten. Zij leven van de natuur en willen daar dus ook goed voor zorgen. Het gevoel hoe prachtig de aarde is en dat we er zuinig op moeten zijn, namen de collega’s mee terug naar huis.