In het FairClimateFund biogasproject krijgen huishoudens op het platteland van India toegang tot een 100% duurzame en schone manier van koken. Koken op biogas is beter voor gezondheid, klimaat en milieu en bespaart huishoudens tijd en geld. Lees verder voor een update uit het veld - op basis van informatie uit recentelijk onafhankelijk onderzoek van Fairtrade International
In India resulteert koken op een open vuur in constante hoofdpijn door het blazen om het vuur aan te krijgen en van de rookvorming in het huis. Huizen en spullen worden zwart van het roet en kinderen kunnen niet op tijd naar school. Het verzamelen van brandhout veroorzaakt fysieke belasting en het dragen van brandhout is pijnlijk. Oplossingen zijn schaars, omdat de toegang tot artsen en medicijnen in deze kwetsbare regio's moeilijk is.

Om dit te voorkomen is koken op biogas een goede oplossing. Er zijn ongeveer twee koeien nodig om een gemiddeld huishouden dagelijks van voldoende gas te voorzien om te koken. In Vadigiri, Bagepalli gebruiken verschillende vrouwen een biogasfornuis. In dit dorp bespreken en nemen alle vrouwen beslissingen samen. De discussies in de bijeenkomsten gaan over alle problemen en moeilijkheden waarmee vrouwen te maken hebben. Hier in dit dorp waren zij degenen die besloten om Biogas kooktoestellen te installeren.
We gaan niet meer elke dag naar het bos om brandhout te halen, dat zou alle planten vernietigen. We laten nu planten groeien op onze velden.
Volgens de vrouwen in Vadigiri heeft koken op biogas veel voordelen. Nette huizen, akkerbouw door vrouwen en de gezondheid is verbeterd. Kinderen kunnen nu op tijd en met een gevulde buik naar school. Vroeger konden kinderen vanwege de lange kooktijd niet op tijd op school zijn. Er zijn 50 huishoudens in Vadigiri en 30 daarvan gebruiken biogas.

Er is veel verband tussen snel en efficiënt koken en de ontwikkeling van kinderen.
Biogas bespaart ook veel tijd en vrouwen hebben nu tijd voor andere activiteiten die hun leven verbeteren — ze dragen bijvoorbeeld bij aan het gezinsinkomen door voor kleine dieren zoals schapen en geiten te zorgen. En vrouwen kunnen meedoen aan activiteiten in het veld, wat bijdraagt aan meer gendergelijkheid.
Het FairClimateFund biogasproject is gecertificeerd volgens de Gold Standard en Fairtrade Climate Standard. De boerenfamilies in dit project zijn lid van de Bagepalli Coolie Sangha (BCS), een Fairtrade gecertificeerde democratische gemeenschapsorganisatie die al meer dan 25 jaar opkomt voor de belangen van lokale boeren en landarbeiders. BCS is eigenaar van het project en heeft recht op de inkomsten uit de verkoop van carbon credits door FairClimateFund. Deze inkomsten zijn voldoende om alle kosten van het project en de biogasinstallaties te dekken. Het overschot aan inkomen gaat direct in contanten naar de boerenfamilies.
Ik ben van plan om wat schapen te kopen met wat ik krijg om mijn vermogen en inkomen te verbeteren.
