Droogte tijdens regenseizoen in India

– 1 juli 2019

Droogte tijdens regenseizoen in India

Blog
01 jul 2019

Onze collega’s Gert Crielaard en Linda Lap bezochten onlangs onze clean cooking projecten in India samen met onze lokale projectpartner JSMBT. JSMBT staat voor Janara Samuha Mutual Benefit Trust, een lokale gemeenschapsorganisatie die onderdeel is van SAMUHA en in het Raichur district in het noorden van Karnataka werkt. De missie van SAMUHA is om de kwaliteit van het leven te verbeteren van kwetsbare mensen in India. Zij geloven dat ontwikkeling het beste tot stand kan komen via groepsprocessen. Leuk om te weten is dat de naam SAMUHA in het Sanskriet “een georganiseerde groep of samenleving” betekent.

jonneke-nl

Na een reis met de nachttrein vanuit Bangalore worden we vroeg in de ochtend ontvangen bij het kantoor van JSMBT. Een warm en enthousiast welkom door mensen die zich al jarenlang met hart en ziel inzetten voor verschillende projecten in de regio. Een regio die het steeds moeilijker heeft vanwege onder andere het veranderende en wisselvallige klimaat. Het regenseizoen is begonnen, maar dat is niet te merken. De grond is nog droog en we zien weinig boeren op de akkers.

We spreken over het project waarmee we lokale huishoudens van efficiëntere cookstoves ofwel Chulika’s voorzien. De directeur, lokale projectcoördinator en een projectmedewerker zijn aanwezig en vertellen over de lokale activiteiten die zij organiseren. Opvallend is de toewijding en bevlogenheid waarmee de mensen van JSMBT hun werk doen.

Elk jaar wordt een bezoek gebracht aan de 18.000 huishoudens die Chulika’s hebben ontvangen vanuit het project, dat zijn zo’n 50 bezoeken per dag! Maar er worden nog veel meer activiteiten georganiseerd. Kinderen krijgen voorlichting over klimaatverandering op scholen, dorpsbijeenkomsten worden georganiseerd om te praten over diverse onderwerpen, zoals gezondheid, voeding, schoon water, sanitatie en sociale voorzieningen. Maar er worden ook veel trainingen gegeven. Vrouwen worden getraind in het gebruik van de Chulika en opgeleid om Chulika’s te repareren, boeren krijgen training over landgebruik en er worden bijvoorbeeld trainingen gegeven over het aanvragen van microkrediet. Kortom, een compleet programma gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen die in het Raichur district wonen. De komende dagen zullen we veel van deze activiteiten bezoeken.

jonneke-nl
jonneke-nl

Chikkahonnakuni is een van de dorpen die we bezoeken. Hier spreken we met meerdere vrouwen over hun ervaring met de Chulika en de activiteiten die in het project georganiseerd worden. De leefsituatie van de vrouwen lijkt erg op elkaar, meestal een gezin bestaande uit een vader, moeder en zo’n 5 kinderen die in een huis wonen met een ruimte om te koken en te eten en een ruimte om te slapen. De ouders verdienen gemiddeld €3 tot €5 per dag, hebben een stukje eigen land en werken vaak ook als landarbeider bij een andere boer. Ondanks de lage lonen gaan de kinderen bijna allemaal naar school, maar tijdens de schoolvakanties moeten ook de kinderen werken.

Bijzonder is dat de vrouwen vooral praten over de hoeveelheid tijd die ze besparen door de Chulika te gebruiken, omdat ze minder hout hoeven te sprokkelen en sneller kunnen koken. Deze tijd wordt vaak gebruikt om extra te werken en geld te verdienen. De gezondheidsvoordelen, zoals minder hoesten en brandende ogen vinden ze fijn, maar het extra stukje inkomen door de tijdsbesparing vinden ze zeker zo belangrijk. En dat is misschien niet zo gek in deze arme regio.

FairClimateFund houdt altijd zoveel mogelijk rekening met de CO₂-voetafdruk van zijn reizen. Wij bezoeken onze projecten maximaal een keer per jaar om de voortgang met onze lokale partners te bespreken. Wij compenseren onze (project)reizen altijd met onze Fairtrade Carbon Credits.