Cook to earn: huishoudens verdienen geld door te koken

– 4 september 2023

Cook to earn: huishoudens verdienen geld door te koken

Nieuwsbericht
04 sep 2023

We hebben onze krachten gebundeld met MECS en ATEC om een project op te zetten waarbij het omzetaandeel van de carbon credits gedeeld wordt met huishoudens op basis van verifieerbare gebruiksgegevens – mogelijk gemaakt door ATEC’s Internet of Things (IoT) waarbij carbon credits en fintech zijn geïntegreerd.

Het project vergemakkelijkt de overgang van traditionele kookmethoden in Bangladesh en Cambodja. Brandhout of houtskool maakt plaats voor schone kookoplossingen op basis van elektriciteit. Het programma zal een uniek kook-en-verdienmodel implementeren. Elektrische kooktoestellen van ATEC live kunnen gebruiksgegevens bijhouden. Vervolgens worden microbetalingen voor koolstofkredieten rechtstreeks overgemaakt naar het mobiele geldaccount van huishoudens, gekoppeld aan het gebruiksniveau. Dit biedt een directe financiële prikkel voor huishoudens om snel moderne kookoplossingen aan te nemen boven traditionele methoden.

We zijn een koopovereenkomst aangegaan met ATEC. Hierin is ingestemd om de Cook-to-Earn koolstofkredieten uit het project te verkopen. De koolstofkredieten zullen worden verkocht aan bedrijven die eerlijke klimaatacties willen financieren.

fcf

“We zijn enthousiast om samen te werken met FairClimateFund & MECS aan dit project,’ zegt ATEC CEO Ben Jeffreys. ‘Het uiteindelijke doel is dat huishoudens in ontwikkelingslanden controle hebben over de waarde van hun emissiereducties. Deze pilot helpt ons allen om te begrijpen op technisch en financieel niveau hoe dit op wereldwijde schaal kan worden bereikt.”

ATEC is een projectontwikkelaar in de moderne kooksector. Het cook-to-earn-concept wordt geïmplementeerd in hun projecten in Bangladesh en Cambodja. Hierdoor krijgen huishoudens toegang tot schone kookoplossingen en kunnen ze inkomen genereren via hun kookpraktijken. Door het gebruik van ATEC’s IoT digitale verificatie- en ingebedde financiële technologie zorgen we ervoor dat de kosten transparant zijn. Deze transparantie waarborgt dat de opbrengsten van de verkoop van koolstofkredieten rechtstreeks bij huishoudens terecht komt. Hierdoor ontstaan economische kansen en verbeteren de leefomstandigheden voor hen.

Tussen FairClimateFund en ATEC is een minimumprijs en een streefprijs overeengekomen. Hierdoor kan 70% van de aankoopprijs rechtstreeks naar de gebruikers worden overgemaakt als mobiele betaling. De overige 30% van de kosten dekt de kosten voor de generatie van kredieten die door ATEC zijn gemaakt.

Door de Gold Standard-gemeten methode voor digitale verificatie te gebruiken, kunnen koolstofkredieten worden uitgegeven wanneer emissiereducties worden behaald via real-time monitoring, rapportage en verificatie. De samenwerking tussen de organisaties heeft tot doel duurzame verandering te bewerkstelligen en kwetsbare gemeenschappen in Bangladesh en Cambodja te versterken. Een openbaar rapport met de eerste bevindingen wordt naar verwachting begin 2024 uitgebracht.

“FairClimateFund gelooft in het delen van voordelen en transparante kostenstromen in hun projecten. Degenen die verantwoordelijk zijn voor CO2-reducties zouden het meest moeten profiteren van deze inspanningen, zegt Neera van der Geest, directeur van FairClimateFund.”