Climate Academy helpt koffieboeren in strijd tegen klimaatverandering

– 10 september 2018

Climate Academy helpt koffieboeren in strijd tegen klimaatverandering

Nieuwsbericht
10 sep 2018

Een wereld zonder koffie? “Dat kan toch niet?”, horen we je denken. Helaas is dit wel degelijk een mogelijkheid. Klimaatverandering is namelijk een van de grootste uitdagingen voor koffieboeren. Omdat de koffieplant extreem gevoelig is voor temperatuurschommelingen, loopt de productie ervan gevaar.

Koffieoogsten verslechteren door de onvoorspelbaarheid van onder andere het klimaat. Door vorst, orkanen, overstromingen en dergelijke kunnen zo’n 25 miljoen boeren hun inkomen met 90% zien terugvallen in de komende 15 jaar. Onder kleine koffieboeren in ontwikkelingslanden is de armoede groot. Voor hen is klimaatverandering een grote uitdaging.

De Climate Academy
Zonder krachtige actie om de CO₂-uitstoot te verminderen, zal het gebied voor koffieproductie in 2050 naar verwachting met 50 procent verminderen. Dat betekent dat koffie een schaars goed kan worden de komende decennia.

Daarom is Max Havelaar vorig jaar, dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, de Fairtrade Climate Academy gestart. De Climate Academy helpt boeren niet alleen hun productiemethoden aan te passen, maar onderzoekt ook nieuwe inkomstenbronnen. Door het lokaal delen en toepassen van inzichten, vaardigheden en technieken die de gevolgen van klimaatverandering beter beheersbaar maken voor de boeren, leren ze van elkaar en van experts.

De eerste Climate Academy was een groot succes in Kenia, daarom is het tijd om op te schalen. Afgelopen zomer is de tweede Academy in samenwerking met FairClimateFund gestart in Oromia, Ethiopië. Om de koffieboeren van Oromia beter weerbaar te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering wordt gewerkt aan organisatieversterking, de omschakeling naar duurzame energie en natuurlijk het stimuleren van duurzame productiemethoden.

Schonere cookstoves
De omschakeling naar duurzame energiebronnen is een belangrijke pijler van de Climate Academy. FairClimateFund speelt hier een grote rol in. In samenwerking met FairClimateFund krijgen circa 500 koffieboeren toegang tot schonere cookstoves die het houtgebruik en de CO₂-uitstoot met 40% verminderen. Hierdoor zijn de boeren minder afhankelijk van brandhout als primaire energiebron. Dit is goed voor het bosbehoud. Ook de sociale omstandigheden van de boeren en hun familieleden verbeteren aanzienlijk. De cookstoves hebben vooral op vrouwen een positieve impact. Stel je eens voor wat een verschil het maakt als je niet meer urenlang hout hoeft te verzamelen. Door de tijdswinst komt er ruimte vrij voor andere werkzaamheden waar geld mee wordt verdiend. Bovendien bevordert de nieuwe energiebron de veiligheid en de gezondheid van familieleden. Vooral kinderen, omdat zij niet meer in aanraking komen met het open vuur en de zeer schadelijke rook die daarvan af komt.

Iedereen kan helpen
Een eerlijke prijs is noodzakelijk voor boeren om met klimaatverandering om te kunnen gaan. Deze stelt hen namelijk in staat zich aan te passen aan de gevolgen van veranderende weersomstandigheden. Door te kiezen voor Fairtrade steun je dit proces elke keer als je een kop koffie drinkt. Om dit extra onder de aandacht te brengen, heeft Max Havelaar samen met Peeze een limited edition koffie op de markt gebracht: Coffee to Stay. De 100% Fairtrade koffie is direct ingekocht bij de boeren die deelnemen aan de eerste Climate Academy.

Met het kopen van de koffie steun jij dus onze boeren en koop je koffie met toekomst! Bestel daarom snel jouw pak koffie en samen maken we van coffee to go, Coffee to Stay! Zie voor verdere informatie www.coffeetostay.nl.