Bezoek aan Peru

– 10 september 2019

Bezoek aan Peru

Blog
10 sep 2019

Van 7 tot en met 14 augustus is onze collega Marcel Spaas naar Peru geweest met als doel om de mensen van onze samenwerkingspartner Norandino te ontmoeten, het herbebossingsproject Sierra Piura te bezoeken en ideeën op te doen over op welke wijze we onze samenwerking kunnen uitbouwen. ‘Ik ben bijzonder enthousiast teruggekomen.’

Een warm ontvangst

7 augustus: we – het team van de koffiebranderij Peeze en ik – worden door Santiago Paz – de commercieel directeur van Norandino opgehaald bij het hotel in Piura. Piura is een stad met een half miljoen inwoners in het noorden van Peru. We worden hartelijk ontvangen. Santiago is een warm persoon en blij ons te ontmoeten. Het kantoor van de coöperatie is functioneel en ouderwets. Niets geen poespas. Op kantoor worden we van harte welkom geheten door Fernando – de financieel directeur – met natuurlijk koffie. Koffie is het hoofdproduct dat de boeren van Norandino produceren. Norandino kent circa 6.000 leden die samen met hun gezin koffie , cacao en panela (= rietsuiker) produceren.

fcf meet up
fcf people

Bezoek aan de koffieboeren

Na twee uur naar presentaties te hebben geluisterd weten we van de hoed en de rand als het gaat om de coöperatie. Ondanks de bizar lage koffieprijs (tussen de 2 en 2,60 euro per kilo) kunnen de boeren van Norandino nog net overleven. Ter vergelijking, de Fairtrade bio minimumprijs is 3,15 euro per kilo (3,00 + 0,15 Fairtrade premie). De omzet van de coöperatie stijgt gelukkig wel, omdat Norandino een groot netwerk heeft en direct levert aan grote koffieroasters die niet voor de allerlaagste prijs gaan, maar kiezen voor een lange termijnrelatie waardoor kwaliteit en volume gegarandeerd kunnen worden. Een dag later tijdens een bijeenkomst van koffieboeren was de enige vraag van de boeren aan ons: ‘’Geef ons een betere prijs. Jullie willen dat we duurzaam produceren – maar wij kunnen niet investeren als jullie niet willen betalen voor onze producten. Wij willen dat onze kinderen naar school kunnen, goed te eten hebben en wij willen een mooi product kunnen produceren.’’

Koffie, Cacao en Panela

‘ s Middags bezoeken we de fabriek van Norandino aan de andere kant van Piura. Op 2 hectare grond is een koffieverwerkingsfabriek, een cacaoverwerkingsfabriek, een panelaverwerkingsfabriek, een verpakkingsfabriek én een opslag gevestigd, omringd door een hoge muur. Het hele proces van het leegstorten van de balen groene koffie die op acht verschillende manieren worden gezeefd om zo zuiver mogelijk per ‘grade’ te worden opgeslagen in zakken van 60 kilo. En ja, die zakken worden door de Peruaanse werknemers op de schouder versjouwd! Keihard werken dus.

fcf bezoek aan peru

Na de verwerking in de fabriek volgt het “cuppen”. Iedere dag worden samples genomen van de koffie. Deze wordt gebrand en er wordt koffie van gezet. Dit allemaal volgens voorgeschreven regels. De kleur, smaak en kwaliteit wordt hier door een professioneel team getoetst. Wij doen mee en discussiëren over wat wij de lekkerste koffie vinden.

Norandino is echt een ‘cooperativa’ van en voor de boeren met een inspirerende directie en managementteam, die alles in het werk stellen om de financiële situatie van de boeren te verbeteren.

Herbebossingsproject

‘s Avonds ontmoet ik Rianne van der Bom. Rianne heeft 9 jaar in Peru gewoond en spreekt dus vloeiend Spaans. Ze kent het project van binnen en buiten. Zij werkt voor Progreso, onze samenwerkingspartner in Nederland, die het herbebossingsproject Sierra Piura in 2009 samen met Norandino heeft geïnitieerd. Door de gebieden in de ‘upper catchment’ van het productiegebied van de boeren van Norandino te herbebossen, wordt het waterbergend vermogen vergroot waardoor bij regenval niet al het water direct wegspoelt. Dit komt uiteindelijk de landbouwproductie in lager gelegen gebieden ten goede.

fcf nature
fair cliamte fund

De herbebossing levert werk op voor de bergboeren die de kwekerij runnen en de jonge boompjes planten – circa 1.100 per hectare en voor komend jaar 100 hectare ofwel 110.000 boompjes. Na 7 en 12 jaar vindt er een dunning plaats en worden de onderste takken gesnoeid om de bomen de ruimte te geven verder te groeien en de kwaliteit van het hout te vergroten. Bovendien levert de herbebossing carbon credits op waarvan 10% van de opbrengst wordt besteed aan productieverbetering van de koffieboeren en de rest voor opschaling van het herbebossingsproject.

Bezoek aan de kwekerij

De volgende ochtend vertrekken we samen met Santiago, Sabino ( verantwoordelijk voor het project) en Maira (de projectmanager in spé) vanuit Piura naar Las Lomas / Palo Blanco op 3000m. Doel is om een drietal gebieden te bezoeken waar bomen van verschillende leeftijden staan. Na 5 uur rijden wat werd onderbroken door een typisch Peruaans ontbijt van varkensvlees, rijst, bonen en een gebakken ei voor de vegetariër komen we aan bij de kwekerij. Palo Blanco is pas 5 jaar geleden ontsloten doordat er een doorgaande weg is gemaakt. Tot die tijd was het enkel bereikbaar te voet of met een ezel.

Op de plantage worden meer dan 100.000 boompjes gekweekt en in plastic zakjes met grond overgeplant. Deze boompjes worden in januari in het veld geplant. Bijna het hele dorp is aanwezig, zoals vrouwen, kinderen, mannen: iedereen doet een stukje van het werk in de kwekerij. Het is een gezellige boel.

fcf

In de dagen die resten hebben we een goed gesprek met Progreso Piura over hun cookstove project en bezoeken we nog een aantal bananenplantages waar Agrofair haar bananen sourced – met als doel om te kijken hoe die sector te verduurzamen is.

Het was een inspirerende reis en ik heb mooie gepassioneerde mensen mogen ontmoeten. Ik ben erg positief over de proactieve houding van het team van Norandino en kijk ernaar uit om samen te werken aan verdere herbebossing. Bovendien hebben we afgesproken om ook in Peru de Fairtrade Climate Academy – een trainingsprogramma voor boeren op het gebied van klimaatadaptatie en mitigatie – in 2020 te gaan starten.

Marcel Spaas

Dit was een samenvatting van Marcel’s bezoek aan ons herbebossingsproject in Peru. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees het hier: Peru

FairClimateFund houdt altijd zoveel mogelijk rekening met de CO₂-voetafdruk van zijn reizen. Wij bezoeken onze projecten maximaal een keer per jaar om de voortgang met onze lokale partners te bespreken. Wij compenseren onze (project)reizen altijd met onze Fairtrade Carbon Credits.