Alles hangt met elkaar samen

– 10 april 2018

Alles hangt met elkaar samen

Blog
10 apr 2018

Klimaatverandering is een van
de grootste uitdagingen van
dit moment. Gelukkig kunnen
we hier iets aan doen, maar
dan moeten we wel nu in
actie komen!

Jouw bedrijf kan de CO₂-uitstoot reduceren en de resterende uitstoot compenseren met projecten die in schonere kookmethoden investeren. FairClimateFund investeert in twee projecten in India: een biogasproject en een project waarbij efficiënte kooktoestellen worden verspreid. Met deze projecten wordt de CO₂-uitstoot aanzienlijk gereduceerd en verminderde rookontwikkeling leidt tot een verbeterde leefomgeving. Ook is er 70%-100% minder houtverbruik waardoor bosgebieden worden beschermd en vrouwen minder tijd kwijt zijn aan het sprokkelen van hout.

Vanaf een balkon kijk ik uit over een straat in Bangalore. We zijn net terug van ons bezoek aan Samuha, de moederorganisatie van een van onze lokale partners in India: JSMBT. Het is mijn eerste werkbezoek als nieuwe fund manager voor FairClimateFund. Vanochtend vroeg aangekomen in Bangalore met de nachttrein vanuit Raichur, het is weer even wennen om terug in de stad te zijn. Ik denk terug aan Raichur, een prachtige regio met groene rijstvelden, rode velden met chilipepers die liggen te drogen in de zon en de prachtig versierde Indiase trucks volgepakt met net geoogst katoen.

De woorden van TP, oprichter van Samuha, galmen nog wat door mijn hoofd: “In the 27 years that Samuha has worked in the region we have done little harm.” Dit zegt de man die met Samuha al zó lang goed werk doet in het gebied waar ons kookoven project loopt. Werken in deze gebieden is ingewikkeld, de diversiteit aan problemen is groot, de cultuur complex, vooral voor een buitenstaander. Armoede, kastendiscriminatie, de achtergestelde positie van vrouwen en gebrek aan kennis over basisdingen zoals hygiëne en gezondheid. Maar ook een grilliger wordend klimaat, wat het verbouwen van gewassen bemoeilijkt. De rijst heeft eigenlijk tot april nodig om te groeien, maar half maart stopt de watervoorziening al. Samuha werkt al bijna 30 jaar aan deze problemen. Hoe draagt het kookoven project hier nou precies aan bij?

De Chulika traditioneel en spiritueel omarmd
Tijdens onze veldbezoeken komen we bij de mensen thuis en wordt me duidelijk hoezeer de vrouwen de Chulika’s (zo heten de kookovens) waarderen. Het verzamelen van hout dat nodig is om te koken kost normaal gesproken veel tijd en is zwaar werk, waarbij vrouwen ook vaak lastig worden gevallen door mannen. Daarnaast duurt het koken lang en zitten vrouwen soms wel een paar uur in een rokerige keuken met hoesten en branderige ogen als gevolg. De Chulika vermindert het houtverbruik enorm, het koken gaat sneller en er is veel minder rookontwikkeling. De voordelen zijn evident.

Koken speelt hier zo’n centrale rol in het leven van vrouwen en ik vind het dan ook bijzonder om te zien hoe de vrouwen het koken op de Chulika omarmd hebben. Nagaraj, een medewerker van JSMBT, vertelt me hoe de ovens geïnstalleerd worden. Er wordt een Puja, een hindoeïstisch ritueel, uitgevoerd waarbij de traditionele oven wordt verbannen en de Chulika wordt ingewijd. De Chulika is hierna het nieuwe centrale punt in het huis voor de vrouw. De witte strepen op de zijkant van de Chulika staan symbool voor volgers van Shiva: het symbool binnen het hindoeïsme voor onder andere de bevordering van het welzijn. De rode stip is de Tilika, deze stip dragen veel hindoes ook op hun voorhoofd. Het aanbrengen van deze stip staat symbool voor een warm welkom en expressie van eerbied. De rituelen betekenen dat de Chulika cultureel en spiritueel omarmd wordt door de vrouwen en dat is best bijzonder. Tijdens een bijeenkomst met Chulika gebruikers vertelt één van de vrouwen dat ze zelfs het formaat van haar chapati – Indiaas brood – wat heeft aangepast aan het formaat van de Chulika. Als dat geen teken is van adoptie.

Een bijeenkomst die ik niet snel zal vergeten was de community meeting in Huligudda op het pleintje voor de school. Door middel van rollenspellen en theater geven de mensen van JSMBT op een speelse en interactieve manier voorlichting over klimaatverandering, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van gezondheid door voorlichting over hygiëne en ze leggen mensen uit hoe ze gebruik kunnen maken van overheidsvoorzieningen zoals het ouderdomspensioen. Tevens werd het vijfjarig bestaan van het kookoven project gevierd. Op deze manier werken aan community building is succesvol, met gevoel en respect voor de lokale cultuur, tradities en verhoudingen. Mensen leren niet alleen van de projectmedewerkers, maar ook van elkaar.
Maken we nu verschil? De bescheiden houding van TP is misschien op zijn plaats. Er moet nog veel gebeuren om de leefomstandigheden van vooral vrouwen te verbeteren. Wat ik wel zie, is dat vrouwen hier oprecht blij zijn met hun Chulika en dat het dagelijkse leven hierdoor net even wat aangenamer wordt. Als dit het geval is voor een groot deel van de 18.000 vrouwen die we hier bereiken, dan is dat al heel wat.

Gert Crielaard, Fund Manager

“FairClimateFund houdt altijd zoveel mogelijk rekening met de CO₂-voetafdruk van zijn reizen. Wij bezoeken onze projecten maximaal een keer per jaar om de voortgang met onze lokale partners te bespreken. Wij compenseren onze (project)reizen altijd met onze Fairtrade Carbon Credits.”