Activiteiten en plannen in Noordoost Afrika

– 01 december 2019

Activiteiten en plannen in Noordoost Afrika

Blog
01 dec 2019

In november zijn onze directeur Neera van der Geest en collega Gert Crielaard naar Noordoost Afrika gereisd voor een bezoek aan de jaarlijkse bijeenkomst van de Clean Cooking Alliance in Kenia, een nieuw cookstove project in Oeganda en een bijeenkomst van onze Ethiopische partner OCFCU.

fcf

In november hebben we de jaarlijkse bijeenkomst van de Clean Cooking Alliance in Kenia bezocht en met diverse partijen uit de clean cooking sector gesproken. Het was opvallend hoeveel activiteiten er werden gepresenteerd rondom zonnekokers in vluchtelingenkampen. Daar is dit echt een superoplossing voor koken. Het hout in de omgeving van een vluchtelingenkamp is meestal grotendeels gekapt en er ontstaan vaak conflicten met omliggende dorpen over deze schaarse voorraad.

Verder was het opvallend hoeveel er getest wordt met dataverzameling. Een voorbeeld: sensoren die op de cookstoves zitten en meten hoelang er gekookt wordt. Dit kan het proces van CO₂-reductiemeting enorm versimpelen.

Na het bezoek aan Kenia zijn we doorgereisd naar de andere kant van Lake Victoria, naar Oeganda.

Het doel van deze reis was om een nieuw project te bezoeken in het zuiden van Oeganda waar we de uitrol van 6.000 nieuwe cookstoves willen financieren. Voordat we een contract afsluiten met een nieuwe projectpartner, brengen we altijd een bezoek aan deze lokale partner en de organisatie die de uitrol van de cookstoves gaat doen en de monitoring van de CO₂-reducties.

In het cookstove project in Oeganda zijn al cookstoves door Fairtrade Africa uitgerold bij Fairtrade koffieboeren die lid zijn van de coöperaties ‘Ankole Coffee Producers and Cooperative Union’ en de ‘Kibinge Coffee farmers’ Cooperative’.

Het bijzondere van dit project is dat er helemaal geen hout meer nodig is voor het koken, omdat er briketten van landbouwafval worden gemaakt om mee te koken. Dit kan bijvoorbeeld met koffieschillen of maisstengels.Deze worden gecarboniseerd en vervolgens met cassavemeel samengeperst tot briketten. Een mooi proces waarbij vooral overdadig landbouwafval wordt gebruikt. En er is nog voldoende over om te dienen als organische mest voor de koffieplanten.

fcf
fcf

Maar wat het meeste is bijgebleven van het bezoek aan Oeganda is de ontmoeting met de families die de cookstoves gebruiken. Ook in dit geval wordt er gekookt door vrouwen. Ze waren erg enthousiast over de cookstoves, omdat ze nu de hele dag kunnen koken met enkele briketten en ze hebben bijna geen last meer van rookgerelateerde problemen, zoals geïrriteerde ogen en overmatig hoesten. We spraken Miriam, een koffieboerin van 45 jaar oud en zij vertelde dat ze altijd slecht zag door de oogirritaties en dat haar ogen nu al aan het herstellen zijn. En ze vertelde ook dat er momenteel een tekort is aan briketten, omdat de stoves zo goed gebruikt worden en hier veel vraag naar is.

Het laatste onderdeel van deze reis was het bezoek aan de jaarlijkse bijeenkomst van onze partner in Ethiopië, de koffiecoöperatie OCFCU. Helaas is het nog steeds onrustig in het projectgebied, maar de uitrol van de cookstoves gaat gestaag door. We verwachten einde van dit jaar of begin volgend jaar de Fairtrade/ Gold standard Carbon Credits te ontvangen.

Neera van der Geest
Directrice FairClimateFund

“FairClimateFund houdt altijd zoveel mogelijk rekening met de CO₂-voetafdruk van zijn reizen. Wij bezoeken onze projecten maximaal een keer per jaar om de voortgang met onze lokale partners te bespreken. Wij compenseren onze (project)reizen altijd met onze Fairtrade Carbon Credits.”