tips voor co2-reductie

Spullen

Onze spullen zijn de grootste boosdoener als het gaat om onze impact op het klimaat. Het kost bijvoorbeeld veel energie om grondstoffen voor onze spullen te winnen. Bovendien veroorzaakt het transport van producten veel CO₂-uitstoot. Kortom: koop minder nieuwe spullen, liever tweedehands en huur, leen of repareer zoveel mogelijk.

Eten en drinken

Geen of weinig vlees eten is een van de gemakkelijkste manieren om jouw CO₂-voetafdruk te verkleinen. Twee derde van de milieu-impact van alles wat we eten en drinken wordt veroorzaakt door het eten van vlees. Dat heeft vooral te maken met de productie van veevoer: sojaplantages zorgen voor ontbossing, grootschalig water- en pesticideverbruik.

Wonen

Je gebruikt waarschijnlijk gas om jouw huis en water te verwarmen. En om al jouw apparaten te laten draaien, gebruik je behoorlijk wat stroom: wonen bepaalt dan een groot deel van jouw CO₂-voetafdruk. Gelukkig kun je ook hier behoorlijk wat energie besparen, bijvoorbeeld door beter te isoleren of uw gloeilampen te vervangen voor LED verlichting.

Vervoer

Ga je weleens met het vliegtuig op vakantie? Dan ligt daar een grote kans om jouw CO₂-voetafdruk te verkleinen. Met vliegen stoot je namelijk vele malen meer CO₂ uit dan als je met de auto, of nog liever, de trein reist. Een retourtje Bali staat zelfs gelijk aan vier jaar autorijden.

Met een paar simpele stappen, kun je dus de CO₂-voetafdruk van jezelf of jouw huishouden behoorlijk verkleinen. Toch zal je meestal nog een hoeveelheid CO₂ uitstoten. Een goed idee is om dan te investeren in eerlijke klimaatprojecten van FairClimateFund die ergens anders CO2-uitstoot verminderen en bijdragen aan een beter leven voor de meest kwetsbaren voor de gevolgen van klimaatverandering.

ik investeer fairtrade...

en draag bij aan betere leefomstandigheden voor mensen in ontwikkelingslanden.